Krizni štab Aluminija: Izvode se pripremne radnje za pokretanje ljevaonice

Krizni štab tvrdi da se intenzivno radi na uvezivanju staža za sve uposlenike (Arhiva)

Križni štab mostarskog Aluminija izvijestio je kako je na sastanku tog štaba u Mostaru Uprava kompanije prezentirala Nacrt sistematizacije za prvu fazu, odnosno ljevaonicu, i prateće službe s objašnjenjima vezanim za radna mjesta.

Također je, kako navode, dostavljen i plan restrukturiranja koji uključuje sve tri faze s dinamikom provođenja, prenosi Fena.

Iz Kriznog štaba naglašavaju kako se trenutno izvode pripremne radnje po do sada obavljenim analizama za pokretanje ljevaonice.

Prva faza je, kako ističu, definirana kao pripremna faza za stvaranje preduvjeta za nastavak rada ostalih pogona u drugoj i trećoj fazi.

‘Preduvjeti za pokretanje ostalih pogona’

„U okviru rada na prvoj fazi potrebno je stvoriti preduvjete za realizaciju zbrinjavanja dijela uposlenika koji će biti definirani kao tehnološki višak kroz model mirovina i otpremnina. Sama implementacija prve faze će se definirati kroz radne aktivnosti za 350 djelatnika, a kroz proces implementacije financijske konsolidacije će se pokušati stvoriti preduvjeti za pokretanje ostalih pogona kroz održiv model poslovanja“, navedeno je iz Kriznog štaba Aluminija.

Također su potvrdili i da se intenzivno radi na uvezivanju staža za sve uposlenike, za što postoje i određeni modeli rješavanja.

Nakon sastanaka s predstavnicima sindikata održan je i radni sastanak s predstavnicima potencijalnih investitora koji su već pokrenuli procese za “due dilligance analizu“, stoji u saopštenju.

Izvor: Agencije