Krizni fond u skladu s njemačkim Ustavom

Njemačka najviše doprinosi u ESM-u, do 190 milijardi eura u jamstvima (AP)

Njemački Ustavni sud donio je u utorak u Karlsruheu konačnu odluku da je sudjelovanje u Europskom stabilizacijskom mehanizmu u skladu s njemačkim Ustavom.

ESM je stalni fond Europske unije za pomoć državama članicama eurozone u krizi.

Njemački Ustavni sud je potvrdio ustavnost fonda, potvrđujući tako raniju odluku iz 2012. godine, kad je odobrio ESM, prenosi Hina.

Konačna presuda

Ova presuda je konačna, nakon što je odluka iz rujna 2012. godine omogućila Njemačkoj da ratificira ESM, pod uvjetom da se njemački doprinos ne može povećavati bez odobrenja Parlamenta.

Sud je ponovio da postojanje fonda od 700 milijardi eura ne ograničava pravo Bundestaga da odlučuje o monetarnim pitanjima, dokle god donji dom njemačkog Parlamenta ima dovoljno nadzora nad ESM-om.

“Proračunska autonomija njemačkog Bundestaga je sačuvana”, piše u presudi, koju je pročitao predsjednik Ustavnog suda Andreas Vosskuhle.

Njemačka najviše doprinosi u ESM-u, do 190 milijardi eura u jamstvima.

ESM može dati zajam do 500 milijardi eura ugroženim zemljama eurozone.

Budžetska autonomija Bundestaga

Za Ustavni sud je bilo odlučujuće da, prema sadašnjim odredbama ESM-a, dozvoljava “očuvanje proračunske autonomije Bundestaga”.

“U Bundestagu se donose odluke – i o prihodima i o rashodima, čak i o pitanju međunarodnih i europskih obveza”, rekao je Vosskuhle.

U koalicijskom ugovoru nove njemačke Vlade piše kako će se zajmovi stalnog kriznog fonda eurozone (…) moći koristiti samo ako stabilnost eurozone bude ugrožena i ako Bundestag na to pristane.

I to samo u zamjenu za “reforme i stroge mjere proračunske konsolidacije”.

Izvor: Agencije