Oglasi

Kriza u Zaljevu: Katar negira tvrdnje o zračnim koridorima

Tvrdnje da će katarski avioni moći koristiti zračne koridore u vanrednim situacijama su lažne, tvrdi Doha.
Katar je pozvao zaljevske zemlje koje ga blokiraju da ne objavljuju lažne informacijeEPA

Katar je negirao tvrdnje saudijskih medija da će arapske države dozvoliti katarskim avionima da koriste zračne koridore u vanrednim situacijama, kazavši da šire "lažne informacije".

Katarsko ministarstvo saobraćaja i komunikacija te avijacijsko tijelo su negirali tvrdnje da su Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Egipat i Bahrein donijeli takvu odluku, izvijestila je državna informativna agencija QNA.

Saudijska državna agencija SPA je objavila izjavu glavnog saudijskog avijacijskog tijela (GACA), u kojoj se tvrdi da su oni već pristali otvaranje zračnih koridora za vanredne situacije, koje su navedene pod nadzorom Međunarodne organizacije civilne avijacije (ICAO), te da će ti koridori biti otvoreni od prvog augusta.

"Devet koridora je označeno, uključujući jedan u međunarodnom zračnom prostoru iznad Mediterana koje će nadzirati egipatski zvaničnici", objavila je SPA.

'Lažne informacije'

Katar je pozvao zemlje da ne objavljuju "lažne informacije" uoči sastanka ICAO-u u Montrealu u ponedjeljak.

ICAO nije bio dostupan za komentar.

Upravno vijeće ICAO-a, koje čine 36 članica, može djelovati da riješi spor koji je pred tu organizaciju iznio Katar, ali takve intervencije su rijetke i dugotrajne jer agencija UN-a uglavnom pregovara o sporovima putem koncenzusa.

Saudijska Arabija, Egipat, UAE i Bahrein su prekinuli diplomatske odnose sa Katarom početkom juna uglavnom zbog njihovhi tvrdnji da Doha podržava "terorističke" grupe, što Katar kategorički odbija.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.