Kriza u najstarijoj banci na svijetu

Poslovanje ove banke pogodili su dužnička kriza u eurozoni i gubici u trgovanju derivatima (Reuters)

Dioničari najstarije banke u svijetu, italijanske Monte dei Paschi di Siena, odobrili su tokom vikenda povećanje kapitala banke za tri milijarde eura, no tek u maju, što je izazvalo neizvjesnost u vezi s tim hoće li ta banka morati biti nacionalizirana.

Glavni dioničari te treće po veličini italijanske banke odbili su plan njenog spašavanja, koji je predviđao prodaju tri milijarde eura vrijednih dionica u januaru. Umjesto toga, nužno povećanje osnovnog kapitala odgodili su za iza 12. maja.

Predsjednik Upravnog odbora banke Alessandro Profumo, inače bankar s međunarodnim ugledom i nekadašnji čelnik Unicredita, mogao bi dati ostavku nakon ovog do sada nezabilježenog sukoba s najvećim dioničarem Fondazione Montepaschi, dobrotvornom fondacijom blisko povezanom s lokalnim političarima.

Ostavku bi mogao dati i izvršni direktor banke Fabrizio Viola.

Plan restruktuiranja

Profumo i Viola već su osigurali podršku grupe banaka koje bi garantirale za izdavanje prava, no pod uslovom da se povećanje osnovnog kapitala provede do kraja januara.

Pažnja se sad usmjerava na Rim, gdje Ministarstvo privrede i Italijanska centralna banka pomno prate tok dešavanja.

Monte dei Paschi di Siena, najstarija svjetska banka osnovana 1.472 godine, od investitora treba sakupiti gotovinu kako bi vratila 4,1 milijardu eura državne pomoći, dobijenu ranije ove godine i tako izbjegla nacionalizaciju.

Poslovanje ove banke pogodili su dužnička kriza u eurozoni i gubici u trgovanju derivatima.

Povećanje kapitala banke dio je plana restrukturiranja, koji je dogovoren s Evropskom komisijom.

Povratak novca

Glasnogovornik italijanskog Ministarstva financija je u nedjelju navečer za agenciju ANSA izjavio kako je prioritet Vlade da se novac poreznih obveznika vrati, te da Rim nije zainteresiran za nacionalizaciju Monte Paschija.

Fondacija Fondazione Montepaschi, najveći dioničar u Monte Paschiju, ima 33,5 posto udjela u vlasničkoj strukturi banke.

Njena čelnica Antonella Mansi izjavila je da bi povećanje kapitala u januaru znatno umanjilo vlasnički udio fondacije u banci, te joj u konačnici ne bi ostalo gotovo ništa za prodati kako bi podmirila vlastite dugove, koji se kreću blizu 340 miliona eura.

Izvor: Agencije