Kriza bankarskog sektora u Sloveniji

Finansijski problemi i dokapitalizacije muče cijeli bankarski sektor u Sloveniji. Ekonomska kriza u toj zemlji trenutno je na vrhuncu. Vlada Alenke Bratušek ima težak zadatak – provesti nužne reforme, od kojih je jedna od najzahtjevnijih upravo sanacija bankarskog sistema.

„Sloveniju čekaju rezovi i štednja. Sređivanje javnih financija za rujan je najavila slovenska premijerka. Najvažnije je, ako žele li izbjeći traženje financijske pomoći izvana, saniranje banaka“, izvještava reporterka Al Jazeere Ivana Brkić-Tomljenović, koja je posjetila slovenski Bled.

Kako kaže, ovo mjesto živi od turizma, a jezero i drevni dvorac privlače na hiljade gostiju svake godine.

Međutim, prema riječima turista, na Bledu ništa nije besplatno, a ni jeftino, pa ni vožnja kočijom.

Kočijaš Stane, koji gostima nudi vožnje, kaže da ove godine nema toliko posla.

„Ove godine nije baš puno. Ima nešto, ali nije toliko kao prošle godine”, dodaje.

Gubici u bankarskom sektoru

Slovenska Vlada je povećala PDV, a smanjila plate u javnoj upravi. Iduće godine, građane očekuje i porez na imovinu. Međutim, ni to neće biti dovoljno, svjesni su u Vladi Alenke Bratušek.

Polugodišnji rezultati slovenskih banaka također upućuju na teško stanje sistema.

Loši krediti porasli su za 600 miliona eura, pa iznose ukupno 7,5 milijardi eura. Troškovi rezervacija dosegli su 4,47 milijarde eura.

Tako je slovenski bankarski sektor prvo polugodište završio sa oko 216 miliona eura gubitka, što je gotovo devet posto više nego u isto vrijeme prošle godine.

Slovenski ministar finansija Uroš Čufer ima plan za oporavak bankarskog sistema. U takozvanu lošu banku prebacit će još uvijek nepoznat iznos nenaplativih kredita slovenskih banaka.

„Krajem jula, bili smo spremni za transfer nenaplativih kredita u tzv. lošu banku. Zaustavila nas je Evropska komisija kako bi proveli stres testove u bankama. Čim to završimo izvršit ćemo transfer loših kredita”, kaže Čufer.

Previše banaka

Evropska komisija u međuvremenu je odobrila plan slovenske Vlade o jamstvima za dugove dvije banke veće od milijardu eura, kako bi se održala stabilnost finansijskog sistema. Faktor banka tako će dobiti 540, a Probanka 490 miliona eura, u jamstvima za razdoblje od dva mjeseca.

Samo dva dana poslije, novi guverner Banke Slovenije Boštjan Jazbec povukao je jedan od prvih poteza. Likvidirao je te dvije banke i zadovoljan je planom Vlade.

„Ozbiljnost situacije je relativna. Trudimo se ublažiti zabrinutost, koja po mom mišljenju dolazi od neinformirane javnosti. Naravno, slovenske banke danas su manje efikasne nego što bismo mi to htjeli. Sve ono što se u Sloveniji događa akumulirani je teret iz tranzicijskih dana, kojeg moramo riješiti”, navodi Jazbec.

Zabrinutiji su u Evropskoj banci za obnovu i razvoj. Slovenija, prema mišljenju njihovog glavnog analitičara Erika Berglofa, ima previše banaka. Rješenje bi moglo biti njihovo udruživanje.

„Ovaj proces, kojeg Vlada provodi neće biti dovršen preko noći. U Švedskoj smo imali sličnu situaciju. Tamo je potrajao nekoliko godina i isto se očekuje i u Sloveniji.”

Mišljenje stručnjaka

Karel Lipnik, analitičar poslovnog dnevnika Finance, smatra da ovaj problem u Sloveniji traje od 2008, odnosno 2009. godine.

„I sad ga se tek rješava. U tom se razdoblju poduzeća u Sloveniji nisu mogla zaduživati i nisu mogla refinansirati svoje dugove. Zbog toga je nastao problem unutar bankovnog sistema“, mišljenja je Lipnik.  

Prema stručnjacima, restrukturiranje ekonomije u Sloveniji puno je veći zalogaj od sanacije bankarskog sistema.

Izvor: Al Jazeera