Krivokapić: Tri velika izazova za novu crnogorsku vladu

Zdravko Krivokapić: Potpuno smo svjesni da je naša obaveza i istorijska, i neponovljiva (Anadolija)

Mandatar za novi sastav vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić izjavio je u ponedjeljak da će loša ekonomska situacija, pandemija korona virusa i nepovjerenje u državne institucije biti glavni izazovi za njegov kabinet.

Skupštini Crne Gore je dostavio ekspoze o kojem će se raspravljati na sjednici koja je zakazana za srijedu, 2. decembra, prenosi Anadolija.

Parlament bi se, nakon dvodnevne rasprave, trebao izjasniti o vladi koju je predložio Krivokapić, a u kojoj će 12 ministarstava voditi nestranačke ličnosti.

Krivokapić je u ekspozeu kazao da njegova vlada neće imati lak zadatak, jer se stanje koje zatiče, kako tvrdi, može okarakterizirati kao državni udar.

Rekao je da je Crna Gora na izborima 30. augusta prvi put u svojoj historiji, kako tvrdi, na demokratski način promijenila vlast.

“Potpuno smo svjesni da je naša obaveza i istorijska, i neponovljiva. Generacije naših predaka trudile su se da potomstvu ostave državu koja će, bar za nijansu, biti razvijenija i uređenija nego što su je oni zatekli. To će biti i glavni cilj nove vlasti. Jednom, kada odemo sa ovih funkcija, da Crna Gora bude uređenija, složnija i bogatija nego što je to sada”, kazao je on.

Preglomazan administrativni aparat

Upozorio je da izazovi koji čekaju vladu zahtijevaju angažiranje čitavog društva.

Mandatar je rekao da je situacija u javnim finansijama teška, dok je administrativni aparat preglomazan i neefikasan.

“Epidemiološka situacija izazvana korona virusom je izvan kontrole, zdravstveni sistem je nadomak kolapsa, dok je medicinsko osoblje na ivici izdržljivosti. Regularnost obrazovnog procesa je pod znakom pitanja, nezaposlenost svakim danom raste, uslijed snažne ekonomske recesije, a građani su odavno izgubili povjerenje u institucije”, navodi se u ekpozeu.

Optužio je aktuelnu vlast da budućoj vladi dodatno otežava posao te istakao da se postojeća kriza može prevazići isključivo reformama, radom na jačanju ekonomije i unapređivanju vladavine prava.

Krivokapić je istakao da će jedan od prioriteta za njegovu vladu biti saradnja sa Skupštinom Crne Gore.

“Izvršna vlast neće, kao do sada, nametati diktat Skupštini, nego će se truditi da zajednički radi ono što je najbolje za naše građane. Moramo popraviti odnose na putu do cilja. Putevi mogu biti različiti, ali dobra namjera, uz najkvalitetnija rješenja, najviše će se vrednovati”, kazao je Krivokapić.

Izmjene Zakona o slobodi vjeroispovijesti

Rekao je da je njegova vlada dobila mandat za promjenev kao i da je cilj njegovog kabineta da služi građanima.

Krivokapić navodi da će insistirati na borbi protiv organiziranog kriminala i korupcije, njegovanju dobrosusjedskih odnosa, smanjenju troškova u oblasti javne potrošnje te depolitizaciji državnih preduzeća.

Kazao je da će nova vlada predložiti izmjene Zakona o slobodi vjeroispovijesti, kao i zakone o porijeklu imovine i lustraciji.

“Radiću na vraćanju ugleda i integriteta sistema nacionalne bezbijednosti, izgrađivanju svih preduslova za mir i stabilnost i slobodu vjeroispovjesti. Nova vlada će punim kapacitetom nastaviti pregovore sa Evropskom unijom, kako bi što prije postala njena članica”, naveo je Krivokapić.

Izvor: Agencije