Krivokapić ponovo lider SDP-a

Ranko Krivokapić bit će stari-novi predsjednik Socijaldemokratske partije, odlučili su delegati na kongresu stranke u Podgorici.

Njega je podržalo 196 od 363 delegata dok je protivkandidat Ivan Brajović dobio 30-ak glasova manje. 

Socijaldemokratska partija je manja članica koalicije na vlasti u Crnoj Gori koju od 1998. imaju sa Demokratskom partijom socijalista aktuelnog crnogorskog premijera Mila Đukanovića.

Krivokapić je lider stranke već 15 godina dok je Brajović dugogodišnji potpredsjednik. Na kongresu su osim predsjednika izabrana i stranačka tijela, glavni i opštinski odbori.

Aktivna kampanja  

Kongres SDP-a se održava pod motom “Četvrt vijeka na pravoj strani istorije”, čime žele ukazati na, kako tvrde, pacifističku ulogu tokom rata devedesetih i na doprinos obnovi nezavisnosti Crne Gore.

“Iako im posljednja istraživanja javnog mnijenja daju tri odsto podrške birača, ova partija dio je crnogorske vlasti od 1998. godine otkada koalira sa Demokratskom partijom socijalista aktuelnog crnogorskog premijera Mila Đukanovića“, izvijestila je ranije iz Podgorice, Milica Marinović.

Od tada, na državnom nivou socijaldemokrate nisu nastupile samostalno.

Proteklih mjeseci oni su vodili aktivnu kampanju u kojoj je Krivokapić poručivao da se bori za nezavisnost SDP-a, a Brajović tvrdio da samo on može vratiti povjerenje partiji.

Posljednjih godina socijaldemokrate su uprkos koaliciji sa Đukanovićevim DPS-om u nekoliko navrata podržale stavove opozicije, posljednji put kada su onemogućili milionsku prodaju Kraljičine plaže na crnogorskoj obali arapskom investitoru, tvrdeći da je nezakonita.

“Analitičari ocjenjuju da je takva politika, kako kažu, ‘opozicije u vlasti’ dovela do udaljavanja Krivokapića i Đukanovića i stvorila podjele u samoj partiji čije je ogledalo upravo ovaj kongres“, javlja Marinović.

Izvor: Al Jazeera