Krivično vijeće odbilo žalbu: Janeva ostaje u pritvoru

Ukoliko bude pokrenuta optužba protiv nje, Katici Janevoj prijeti kaznu zatvora od tri godine (Al Jazeera)

Vijeće Krivičnog suda u Skoplju u četvrtak je odbilo žalbu za ukidanje pritvora šefici Specijalnog tužilaštva Sjeverne Makedonije Katici Janevoj, kojoj je u srijedu određen pritvor od 30 dana zbog umiješanosti u slučaj “Reket”.

Kasno u srijedu navečer Janevoj je određen pritvor od 30 dana na zahtjev skopskog Tužilaštva za organizirani kriminal i korupciju, zbog zloupotrebe službenog položaja i ovlaštenja.

Janeva je trećeosumnjičena u istrazi “Reket”.

Ona je, prema navodima skopskog tužilaštva, omogućila biznismenu Jordanu Kamčevu povoljniji položaj i oslobađanje od pritvora u predmetu Specijalnog tužilaštva “Imperija”, u kojoj je bio Kamčev osumnjičen i pritvoren.

Iznuda od 1,5 miliona eura

U predmetu “Reket” su Bojan Jovanovski, poznatiji kao Boki 13, i Zoran Milevski bili prvoosumnjičeni za iznudu 1,5 miliona eura od Kamčeva u zamjenu za oslobađanje iz pritvora.

Rješenje za oslobađanje iz pritvora, prema Zakonu o Specijalnom tužilaštvu u toj zemlji, morala bi odobriti upravo Janeva.

U objavljenim razgovorima na portalu italijanskog lista La Verita između Bokija 13 i Kamčevog, čuje se i glas Janeve, koja Kamčevu kaže da “ne brine i da će sve biti OK”.

Ukoliko bude pokrenuta optužba protiv nje, Janevoj prijeti kaznu zatvora od najmanje tri godine.

Izvor: Agencije