Krivični sud u Skoplju produžio pritvor Katici Janevoj

Pored Janeve, osumnjičeni za iznudu od 1,5 miliona eura su i Bojan Jovanovski, poznat kao Boki 13, i Zoran Milevski (EPA)

Krivični sud u Skoplju produžio je danas pritvor Katici Janevoj, razriješenoj specijalnoj tužiteljici, osumnjičenoj u istrazi afere “Reket”, na još 30 dana.

Tužiteljica za organizirani kriminal Sjeverne Makedonije Vilma Ruskovska podnijela je zahtjev za produžavanje pritvora razriješenoj specijalnoj tužiteljici Katici Janevoj, trećeosumnjičenoj u istrazi afere “Reket”, prenosi agencija Beta pozivajući se na lokalne medije.

Makedonske kolege navode da je Ruskovska tražila da Janevoj, koja je pritvorena u istražnom zatvoru “Skoplje” od 21. augusta, bude produžen pritvor zbog opasnosti od bijega i da utječe na svjedoke ili uništi dokaze.

Tužilaštvo za organizirani kriminal odustalo je od trećeg razloga za pritvor Janevoj – mogućnost da ponovi krivično djelo, jer to više nije moguće s obzirom na to da je 15. septembra razriješena dužnosti specijalne tužiteljice.

Advokatica Janeve Irena Frčkoska podnijela je jučer krivičnom sudu u Skoplju zahtjev da razriješena specijalna tužiteljica bude puštena iz pritvora da se brani sa slobode, uz davanje garancije u nepokretnoj imovini.

Istraga ‘Imperija’

Razriješenu specijalnu tužiteljicu Tužilaštvo za organizirani kriminal sumnjiči da je, dok je bila na funkciji, krajem prošle i u prvoj polovini ove godine “iskoristila položaj i ovlasti i sebi i drugim osobama osigurala izuzetnu materijalnu korist”.

Osim Janeve, osumnjičeni za iznudu 1,5 miliona eura jesu i Bojan Jovanovski, poznat kao Boki 13, i Zoran Milevski, koji su od jednog od najbogatijih Makedonaca Jordana Kamčeva tražili novac kako bi dobio bolji tretman u istrazi “Imperija” Specijalnog tužilaštva.

Predistražni postupak u tom slučaju Tužilaštvo za organizirani kriminal vodi od početka maja, a istražni postupak od 15. jula, kada su uhapšeni i pritvoreni Jovanovski i Milevski.

Izvor: Agencije