Oglasi

Krivične prijave mostarskih logoraša protiv Čovića i Ljubića

Prijave će biti podnesene protiv predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine i zastupnika u Hrvatskom saboru zbog negiranja haške presude bivšim čelnicima 'Herceg-Bosne'.
Čović je presudu Haškog suda Prliću i ostalima nazvao zločinačkomArhiva

Udruženje logoraša Mostar podnijet će krivične prijave protiv predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednika HDZBiH Dragana Čovića te zastupnika u Hrvatskom saboru Bože Ljubića zbog negiranja haške presude Jadranku Prliću i drugim visokim zvaničnicima samoproglašene Hrvatske zajednice Herceg-Bosne.

Čelnici udruženja održali su u četvrtak sjednicu i odlučili ići s tužbom protiv Čovića i Ljubića zbog negiranja presude Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) u slučaju bivših čelnika "Herceg-Bosne" od 29. novembra ove godine, javlja Patria.

"Udruženje logoraša Mostar poduzet će sve mjere, radnje i postupke za pokretanje krivične prijave protiv Dragana Čovića i Bože Ljubića u skladu s Krivičnim zakonom FBiH", navode iz Udruženja, podsjećajući na Čovićevo i Ljubićevo javno negiranje presude.

Udruženi zločinački poduhvat

Žalbeno vijeće Haškog suda, pod predsjedavanjem Carmela Agiusa, utvrdilo je krajem novembra da je prvostepenom presudom pravilno utvrđeno postojanje međunarodnog oružanog sukoba tokom rata u Bosni i Hercegovini i da je Hrvatska provodila kontrolu nad dijelom Bosne i Hercegovine tokom rata.

To je vršila preko lokalnih tijela u "Herceg-Bosni", što potvrđuje da je postojalo stanje okupacije u Bosni i Hercegovini od strane Hrvatske, odnosno udruženi zločinački poduhvat.

Bivši predsjednik samoproglašene Vlade Hrvatske zajednice Herceg-Bosne Jadranko Prlić osuđen je na 25 godina zatvora, ministar odbrane Bruno Stojić na 20 godina zatvora, dvojica načelnika štaba HVO-a Slobodan Praljak i Milivoj Petković na po 20 godina, komandant Vojne policije HVO-a Valentin Ćorić na 16 godina, a načelnik Odjela za zarobljene Berislav Pušić na deset godina zatvora.

Osuđeni su po više tačaka optužnice, među kojima je zločin protiv čovječnosti, kao i ubistva, progon i zatvaranje Bošnjaka.

Čović je presudu nazvao zločinačkom, podsjeća Patria.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.