Krivična prijava protiv Josipe Lisac zbog izvođenja himne

Josipa Lisac
Boško Županović kaže da je prijavu napisao jer je smatrao da je to njegova građanska dužnost (Damir Sen?ar / Hina)

Protiv hrvatske pjevačice Josipe Lisac podnesena je kaznena prijava zbog načina na koji je izvela nacionalnu himnu na inauguraciji predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića.

Prijavu je podnio pravnik Boško Županović, koji je naveo da je “himna Republike Hrvatske izvođena na podrugljiv i omalovažavajući način” i da je Josipa Lisac tako počinila kazneno djelo povrede ugleda Republike Hrvatske, i to tako što je “koristila podrugljive artikulacije i tonalitete”.

“Ne želim medijsku pažnju. Ja sam to učinio kao pravnik i građanin, smatram da je to obično izrugivanje i da ne priliči nikakvom događaju, a kamoli inauguraciji izabranog hrvatskog predsednika”, rekao je Županović za zagrebački portal Index.hr, prenosi Tanjug.

Dodao je da je prijavu napisao jer je smatrao da je to njegova građanska dužnost.

‘To je možda za performanse…’

Istaknuo je da radi 18-19 sati dnevno i da ne bi gubio vrijeme da napiše prijavu, ali da mu je bilo degutantno da sluša izvođenje himne.

“To je možda za neke performanse, ali ne za inauguraciju. Himna se tako ne izvodi, himna se nikada ne bi smjela tako izvoditi. To je podrugljivo”, rekao je Županović.

Na pitanje zna li da Josipa Lisac uvijek tako izvodi pjesme, naveo je da je to njegova subjektivna procjena i da će možda biti pozvani glazbeni vještaci.

“Ja sam to naveo i u prijavi da je njen glazbeni opus općepoznat, ali smatram da se himna nije smjela tako izvoditi. Ako je Milanović znao da će tako izvesti himnu, onda je i on pogriješio”, kaže Županović.

Izvor: Agencije