Kriv za spremanje atentata na Mandelu

Sud je naveo da je Toit (desno) odgovoran za devet bombaških eksplozija koje su potresle Johannesburg u oktobru 2002. (GALLO / Getty)

Lider jedne južnoafričke ekstremističke grupe optužen da je u više bombaških napada pokušao izvršiti atentat na Nelsona Mandelu i svrgnuti Vladu Južnoafričke Republike, proglašen je krivim za veleizdaju.

Mike du Toit, prvi je iz grupe 20 optuženih proglašen krivim na suđenju koje je počelo prije devet godina za bombaške napade 2002. godine, prenijela je televizija SABC.

Tužioci su rekli da je optuženi prva osoba proglašena krivom za veleizdaju u Južnoj Africi od ukidanja aparthejda.

Teške optužbe

Ostali se suočavaju sa teškim optužbama, od ubistva do terorizma i veleizdaje. Presuda se čita od ponedjeljka i vjerovatno će se čitati još sedmicama  pred Vrhovnim sudom u Pretoriji.

Sud je naveo da je Toit odgovoran za devet bombaških eksplozija koje su potresle Johannesburg u oktobru 2002. godine, kada je jedna osoba ubijena, povrijeđeni deseci ljudi.

Cilj tih napada bilo je izazivanje nestabilnosti i panike, što je trebalo omogućiti grupi da zbaci Afrički nacionalni kongres i protjera crnce iz zemlje, a optužbe se odnose i na zavjeru radi ubistva Nelsona Mandele 2002. godine.

Dvojica optuženih su 2006. godine pobjegli iz Suda u Pretoriji, ali su uhapšeni, a dvojica su u međuvremenu preminula. 

Svi optuženi suočavaju se sa maksimalnom smrtnom kaznom. U Južnoafričkoj Republici ne postoji smrtna kazna.

Izvor: Agencije