Kritike zbog prodaje italijanskog oružja Egiptu

Vlada egipatskog predsjednika Al-Sisija ima u Libiji ulogu suprotnu interesima Italije (Al Jazeera)

Italijanska vlada sprema se prodati Egiptu oružje u vrijednosti devet milijardi eura, piše dnevni list Il Fatto Quotidiano, a vijest opširno komentiraju i objavljuju gotovo svi mediji, prenosi Tanjug.

Već je odobrena prodaja dva broda, a Egipat ostaje najveći kupac italijanskog oružja.

Tim povodom zajedničkim saopćenjem oglasile su se organizacije i udruženja civilnog društva koji “posao stoljeća” ocjenjuju “neprihvatljivim, skandaloznim i otvoreno suprotnim vladajućem zakonu Italije”.

Zakon, navodi se u saopćenju, ne samo da izričito zabranjuje izvoz oružja u zemlje čije su vlade odgovorne za utvrđena kršenja međunarodnih konvencija o ljudskim pravima nego propisuje i da izvoz i prodaja oružja moraju biti u skladu s vanjskom odbrambenom politikom Italije.

Kršenje ljudskih prava

Prodaja oružja Egiptu, po njihovoj ocjeni, upitna je iz najmanje dva razloga: vlada egipatskog predsjednika Abdelfattaha al-Sisija ima u Libiji ulogu suprotnu interesima Italije, ali još više zbog kršenja ljudskih prava.

Prije četiri godine u Kairu je uhapšen, mučen i ubijen italijanski student, postdiplomac Giulio Regeni, a krivci još nisu pronađeni. Po nekim indicijama, u ubistvo su umiješane egipatske tajne službe.

Mediji podsjećaju na još svježiji slučaj studenta iz Italije egipatskog porijekla Patricka Zakija, koji je u Egiptu uhapšen za vrijeme školskog raspusta prošle godine i još je u zatvoru uprkos apelima međunarodnih organizacija za ljudska prava i italijanske diplomatije.

Izvor: Agencije