Kritike zakonu za legalizaciju bespravne gradnje

Poslanici Skupštine Srbije počeli su razmatrati Zakon o ozakonjenju ilegalno izgrađenih objekata. Riječ je o petom zakonu o legalizaciji koji se usvaja u posljednjih 15 godina, a iz Vlade Srbije saopćavaju da će ovim zakonom konačno riješiti problem nelegalne gradnje, javlja iz Beograda Marko Subotić, novinar Al Jazeere.

Beogradsko naselje Kaluđerica je pravi mali, ali nelegalni grad s oko 22.000 stanovnika i primjer je mjesta u kome su dizani objekti bez građevinskih dozvola. Ali, i u ostatku Beograda je slična priča. Inženjer Tomislav Spasojević projektirao je objekat od 400 kvadratnih metara koji je izgrađen bez dozvole.

“Došao je investitor i tražio da mu radim projekat, i ja sam ga uradio i rekao sam mu da gradi bez dozvole. On je rekao: ‘Znam ja to, Vi meni uradite projekat da mogu da pravim, a posle je to moja briga za dalje'”, rekao je Spasojević.

‘Sto puta jeftinije’

Lidija ima manju kvadraturu koju mora legalizirati. Dozvolu za gradnju je imala za 30 kvadrata, ali podigla je još 20 kvadratnih metara. 

“Pokušala sam da legalizujem nekretninu u par navrata, ali nije išlo. Trebalo je dosta neke papirologije i dosta čekanja, pa smo čekali neke bolje dane”, kazala je ona.

U Vladi Srbije kažu da stižu bolji dani za vlasnike nelegalnih objekata. Novim zakonom 1,5 miliona takvih objekata u Srbiji trebalo bi biti uvedeno u pravne tokove.

“Novi zakon o ozakonjenju će trajno rešiti problem. Predviđa jasan postupak, koji se ogleda u tome da će biti brz jednostavan i jeftin proces”, rekao je Nemanja Stajić iz beogradskog Sekretarijata za poslove legalizacije.

Novim zakonom troškovi su 238 puta niži, pa je legalizacija stambenog objekta do 100 kvadrata 40 eura, a komercijalnog do 1.000 kvadrata 400 eura. Objektima koji se ne legaliziraju prijeti rušenje.

“To je, ako govorimo o Beogradu, oko 100 puta jeftinije nego što je to bilo do sada. I ako nekom ostavite mogućnost da to reši na takav način, zašto bi vi onda njega zaštitili od postupanja građevinske inspekcije”, kazao je Stajić.

Kritičari ovog zakona smatraju da su oštećeni svi koji su legalno gradili, jer su uredno plaćali dozvole i porez. I učesnici procesa legalizacije priznaju da će bolje proći.

‘Štite imovinu predsjednika’

“Ako ovo što priča ministarka, onda će proći desetostruko jeftinije nego ovi koji sad budu gradili”, smatra Spasojević.

Objekti izgrađeni u zaštićenoj zoni neće moći biti legalizirani, osim u slučajevima vikendica i kuća za odmor. Opozicija kaže da se na taj način štiti imovina predsjednika Srbije Tomislava Nikolića, koji je izgradio vikendicu na savskom priobalju.

“Ako to ostane u zakonu, onda će ovaj zakon imati sudbinu onih prethodnih zakona. Znači, svi će se ugurati u neku od tih rupa koje tamo postoje”, izjavio je Zoran Živković iz Nove stranke.

Od 2003. godine Srbija pokušava legalizirati nelegalno podignute objekte. Ipak, četiri već usvojena zakona nisu uspjela riješiti taj problem.

Izvor: Al Jazeera