Kritike Netanyahuu zbog tvrdnje da brine za Palestince

Više od 2.000 palestinske djece je ubijeno od 2000. godine (EPA)

Palestinske organizacije za zaštitu ljudskih prava kritizirale su tvrdnju izraelskog premijera Benjamina Netanyahua kako on i Izrael brinu više o palestinskom narodu od palestinskih lidera.

Netanyahu je to kazao u svom prvom odgovoru na sporne tvrdnje kako je Hamas, koji upravlja Gazom, nelegalno dobio ogromne količine novca za pomoć od globalne humanitarne organizacije World Vision te od UN-a.

„Ja, premijer Izraela, više brinem o Palestincima od njihovih vlastitih lidera. Izrael brine više o Palestincima od njihovih vođa. Hamas, teroristička organizacija koja upravlja Gazom, ukrala je milione dolara od humanitarnih organizacija poput World Visiona i UN-a. Nevini i siromašni Palestinci tako nisu dobili vitalnu pomoć od država svijeta“, kazao je premijer Izraela.

Shawan Jabarin, generalni direktor palestinske organzacije za zaštitu ljudskih prava Al-Haq, kazao je Al Jazeeri kako su Netanyahuovi komentari dio dugoročne kampanje za konsolidiranje izraelske kontrole nad finansijskom pomoći blokirane palestinske teritorije diskreditiranjem međunarodnih humanitarnih organizacija.

Dodaje kako je Netanyahuova „propaganda“ dio uvjeravanja međunarodne zajednice da umanji finansiranje humanitarnih kampanja u Palestini širenjem straha da sredstva odlaze u pogrešne ruke.

„Pokušavaju potkopati rad međunarodnih humanitarnih organizacija“, navodi Jabarin, dodavši kako je Netanyahu pokušao nagovoriti ministre vanjskih poslova europskih država da prestanu finansirati palestinske organizacije.

Ubijene hiljade djece

Izrael drži Gazu decenijama pod jakom blokadom, brani pristup mnogim osnovnim potrepštinama, a Svjetska banka navodi kako je 38 posto Palestinaca na ovoj teritoriji nezaposleno.

Više od 2.200 Palestinaca, većinom civila, poginulo je u sukobu Izraela i Hamasa 2014. godine.

Ayed Abu Eqtaish, iz grupe Defence for Children International – Palestina, kaže za Al Jazeeru kako komentare Netanyahua najbolje diskreditira izraelsko sistematsko zlostavljanje najranjivijih kategorija ljudi.

„Od početka druge intifade (ustanka) 2000. godine, više od 2.000 djece je poginulo zbog prisustva Izraela na teritorijama, a dvije trećine od tog broja desilo se u Gazi. Cifre najbolje pokazuju koliko Izrael krši prava djece, naročito njihovo pravo na život“, ističe on.

Dodaje kako je prošle sedmice Izrael usvojio zakon koji dozvoljava da dvanaestogodišnjaci mogu biti zatvoreni za zločine kao što su ubistvo ili pokušaj ubistva. Smatra kako će taj zakon rezultirati daljom diskriminacijom palestinskih maloljetnika.

Izvor: Al Jazeera i agencije