Kritike nakon tvrdnje naučnika da su antički Hindusi otkrili krvne ćelije

Hiljade naučnika i aktivista 2017. je marširalo Indijom kako bi se promoviralo znanje (Reuters)

Organizatori velike naučne konferencije u Indiji ogradili su se od stavova govornika koji su iznijeli sporne naučne tvrdnje tokom petodnevnog događaja u gradu Jalandharu. 

Govornici, od kojih je jedan zamjenik dekana na južnoindijskom univerzitetu, tvrdili su da su Hindusi otkrili krvne ćelije prije nekoliko hiljada godina te da je teorija relativnosti Alberta Einsteina pogrešna. 

“Ima li smo 100 Kauravasa od jedne majke zbog krvnih ćelija i tehnologije umjetne oplodnje”, rekao je G Nageshwar Rao sa Univerziteta Andhra, referirajući se na priču iz indijskog epa Mahabharata gdje se spominju Kauravasi kao potomci legendarnog kralja Kurua.

Rao je također rekao pred drugim naučnicima, kao i učenicima, da je demonski kralj iz drugog epa starog nekoliko stoljeća imao više od dvadeset aviona i mrežu pisti za slijetanje koje se nalaze u današnjoj Sri Lanki.  

“Hindu gospodar Vishna koristio je rakete poznate kao ‘Vishnu Chakra’ i ganjao mete u pokretu”, kazao je Rao, profesor neorganske hemije. 

Međutim, on nije bio jedini naučnik koji je tokom prezentacije iznio sporne tvrdnje.

Naučnik sa univerziteta u južnoj državi Tamil Nadu dovodio je u pitanje i opću teoriju relativnosti Alberta Einsteina i teoriju o gravitaciji Isaaca Newtona. 

Nakon konferencije, organizatori događaja, Indijsko naučno kongresno udruženje, izrazili su “ozbiljnu zabrinutost” i ogradili se od govornika. 

“Nismo zagovornici njihovih stavova i ograđujemo se od njihovih kometara. Ovo je žalosno”, rekao je Premendu P Mathur, generalni sekretar udruženja. 

“Postoji ozbiljna zabrinutost zbog ovakih izjava koje daju ljudi koji bi trebali biti odgovorni.”

‘Astrologija najveća nauka’

Ovo nije prvi put da se iznose sporne tvrdnje tokom godišnjeg kongresa. Prije tri godine, prezentiran je rad u kojem se navodi da su Hindusi otkrili Pitagorinu teoremu, ali da je grčki naučnik Pitagora uzeo zasluge za sebe. 

Govornik na konferenciji te godine također je rekao da su Hindusi izmislili letjelice u antičkim vremenima te da su otkrili tehnologiju za međuplanetarna putovanja. 

Godinu ranije, indijski premijer Narendra Modi rekao je da su Hindusi u antičkom dobu već imali sposobnost genetskog inžinjeringa i kozmetičkih operacija. 

“Svi smo čitali o Karni u Mahabharati. Ako razmislimo o tome, shvatit ćemo da Mahabharata kaže da Karna nije rođen iz stomaka svoje majke. To znači da je genetika bila razvijena u to vrijeme. Zbog toga je Karna mogao da bude rođen izvan svoje majke”, rekao je. 

Modi je također kazao da je kozmetička hirurgija morala biti moguća, kao što pokazuje hinduističko božanstvo Ganesha. 

“Štujemo Ganeshu. Mora da je postojao neki plastični hirurg koji je u to vrijeme stavio glavu slona na tijelo ljudskog bića i počeo praksu plastične hirurgije.”

Bivši ministar države Uttarakhand i zastupnik u parlamentu Ramesh Pokhriyal Nishank nazvao je “astrologiju najvećom naukom” koja bi se “trebala promovirati”. 

Nishank je takođe rekao da su Hindusi u antičko doba posjedovali znanje o nuklearnoj nauci. 

“Danas govorimo o nuklearnoj nauci, ali mudrac Kanad je proveo nuklearni test prije 100.000 godina”, rekao je tokom intervjuaa za lokalni medij.

Ovakve tvrdnje kritizirali su brojni naučnici. Hiljade naučnika i aktivista 2017. je marširalo Indijom kako bi se promoviralo znanje i tražilo od vlasti da više ulažu u nauku. 

Također su zahtijevali da se okonča “propagiranje nenaučnih ideja i religijske netolerancije”. 

Izvor: Al Jazeera i agencije