Kritike na Hrvatsku ali i iz Hrvatske zbog ‘rasadnika’ korona virusa

Hrvatske vlasti objasvile su da je u prvih 11 dana ovog mjeseca ostvareno preko 1,2 miliona turističkih dolazaka (EPA)

Austrijsko ministarstvo vanjskih poslova u petak je upozorilo svoje državljane da zbog mogućnosti zaraze korona virusom ne putuju u Hrvatsku.

Austrija strahuje da bi povratak njenih državljana s godišnjeg odmora u Hrvatskoj, koja je u četvrtak zabilježila rekordan broj novozaraženih, mogao pojačati širenje korona virusa na njenom teritoriju, prenio je Reuters.

Mjere vezane za dolazak iz Hrvatske u četvrtak je donijela i Italija koja zahtijeva test na korona virus za sve koji stižu iz Hrvatske, Grčke, Malte i Španije, a isti dan je o mogućnosti stavljanja Hrvatske na „crvenu“ listu govorio i glasnogovornik slovenske vlade Jelko Kacin, prenosi Hina.

Badische Zeitung, list s juga Njemačke, u jednom od svojih komentara navodi: “Corona-partyji su neodgovorni – bez obzira održavali se oni u Njemačkoj ili negdje drugdje”. List dalje traži da vlada razjasniti “zašto je Srbija sa 196 ‘uvezenih’ slučajeva svrstana u rizična područja, a Hrvatska s 260 nije.”

Hrvatske vlasti objasnile su da je u prvih 11 dana ovog mjeseca u Hrvatskoj ostvareno preko 1,2 miliona turističkih dolazaka, što je 63 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, kao i gotovo devet miliona turističkih noćenja, što je 70 posto u odnosu na isto razdoblje lani. Od toga su strani turisti ostvarili 82 posto dolazaka i 80 posto noćenja. Najviše stranih gostiju od početka godine u Hrvatsku je stiglo iz Njemačke.

Najveći broj novooboljelih u jednom danu

U posljednja 24 sata novih je 208 slučajeva zaraze korona virusom u Hrvatskoj čime je nadmašen jučerašnji najveći broj novooboljelih u jednom danu, a preminule su dvije osobe, izvijestio je u petak Nacionalni stožer civilne zaštite.

To je drugi dan zaredom da se u Hrvatskoj bilježi rekordan broj oboljelih u jednom danu. Samo jučer je zabilježeno 180 slučajeva. Najviše zaraženih dovodi se u vezu upravo sa ljetovanjem na obali, odnosno sa klubovima i barovima gdje se okupljaju mladi.  

Šefica Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” Alemka Markotić istaknula je da je opći dojam da je većina kliničkih slika oboljelih u Hrvatskoj blagog oblika te da broj hospitaliziranih na ukupan broj zaraženih nije velik.

“Mladi moraju percipirati da moraju biti odgovorni i zbog drugih, ne zbog samih sebe. Većina će vjerojatno imati blage oblike bolesti, međutim, ne kreću se samo jedni s drugima, ne žive samo jedni s drugima, nego će se morati vratiti u svoje domove i biti sa svojim starijima i bolesnima, kao i u školi, fakultetu i na radnom mjestu, gdje dolaze u kontakt s ljudima za koje obolijevanje može predstavljati rizik”, poručila je Markotić.

Apelirala je na mlade da budu odgovorni. Pritom je dodala da se ne moraju potpuno odreći zabave, ali da moraju biti odgovorni, držati distancu te poštivati higijenske mjere.

Kritike iz Hrvatske

Ministar unutarnjih poslova i načelnik Nacionalnog stožera civilne zaštite Hrvatske Davor Božinović rekao je novinarima da barem zasad ne očekuje pojačanje restrikcija na granici Hrvatske i Slovenije dok je optužbe iz Austrije da Hrvatska ne daje tačne podatke o broju zaraženih nazvao nonsensom.

Također, oglasio se i hrvatski zastupnik u Evropskom parlamentu Valter Flego. On je reagirao na talijansku odluka o obaveznom testu za ulazak u zemlju iz Hrvatske, koju je nazvao diskriminatornom “jer ne uzima u obzir regionalne razlike među hrvatskim destinacijama u smislu sigurnosti od COVID-a 19.

“To je još jedna diskriminatorna odluka”, istaknuo je Flego, dodavši da je „u svim dokumentima EU-a i raspravama od samog početka naglasak bio na zadovoljavanju potrebe građana EU-a za putovanjem u sigurne destinacije“.

Hrvatska je također ranije donijela odluku prema kojoj se ulazak u Hrvatsku iz nekih drugih zemalja dozvoljava samo uz negativan test na korona virus, a na “crnoj listi” našle su se i susjedna Srbija i Bosna i Hercegovina.

Izvor: Agencije