Kritike Makedoniji zbog ljudskih prava

Kao jedan od najvećih problema u Makedoniji, Vlada Sjedinjenih Američkih Država u izvještaju o ljudskim pravima navodi političko miješanje u pravosuđe, te korupciju.

U javnosti se izvještaj ocjenjuje kao najkritičniji do sada. Iz Vlade nema službene reakcije. Iz Američke ambasade u Skoplju kažu da izvještaj odražava stanje u zemlji.

Ljube Boškovski jedini je politički zatvorenik u Makedoniji. U zadnjem izvještaju o ljudskim pravima  američke Vlade kaže se da je on, kao predsjednik partije Ujedinjeni za Makedoniju, osuđen na sedam godina zatvora zbog nelegalnog finansiranja političke kampanje u 2011.

Njegova kćerka kaže da se njen otac nikada nije bavio nečasnim poslom, javlja iz Skoplja reporterka Al Jazeere Milka Smilevska.

Dokazivanje nevinosti

“Sumnjamo u nezavisnost sudske odluke. To se vidi u načinu na koji se suđenje vodilo i maksimalnoj kazni koju je dobio”, kaže  Katarina Boškovska.

Boškovski je bio veliki kritičar vlasti. U zatvoru je osumnjičen i za pomaganje u dvostrukom ubistvu 2002, kada je bio ministar policije.
I Vladimir Milčin, režiser, koji kritikuje Vladinu politiku  javno je označen  kao saradnik tajnih službi u vrijeme socijalizma, navodi se u američkom izvještaju.

Milčin kaže da ga je  Komisija za verifikaciju činjenica diskreditirala po partijskom nalogu. 

Sada se trudi da dokaže nevinost pred sudom, gdje su u ovakvim slučajevima predviđene hitne procedure.

“Osam  meseci moja tužba protiv odluke takozvane Komisije za verifikaciju činjenica skuplja prašinu u Upravnom sudu. Ja sam tražio javnu raspravu, jer oni ne mogu da dokažu, a ja mogu da dokažem da nisam bio saradnik tajne policije”, kaže Milčin.

Američka Vlada naglašava da je ključni problem u oblasti ljudskih prava neuspeh vlasti da u potpunosti poštuje vladavinu prava, prisutno je mešanje u rad sudstva i medija, prisutno je selektivno gonjenje političkih protivnika, kao i značajan nivo korupcije”, javlja Smilevska.

Gordan Georgiev, profesor na Pravnom fakultetu, kaže da u Makedoniji  “ne postoji praktično nikakva kontrola izvršne vlasti koja je prejaka, i koja se na neki način zanela. I sada Amerikanci hoće da daju jedan signal da je ovo previše”.

Mediji kao administrativni radnici

Ministrica policije Gordana Jankulovska ima potpuno drugačije mišljenje.

“Broj otkrivenih slučajeva se povećava iz godine u godinu. Povećava se i broj podnesenih prijava protiv počinitelja. Službe koje se bore protiv korupcije bilježe napredak”, kaže ona.

Urednik novina Dnevnik Darko Janevski kaže da je cilj izveštaja Vlade SAD-a pritisak na makedonsku vlast.

“Izvještaj je napravljen sa tendencijom. To nije izvještaj o ljudskim pravima u Makedoniji, nego je politička igra koja ima za cilj da izvrši pritisak na državu, vlasti i, u kranjoj liniji, na sve građane”, smatra on.

U dijelu izveštaja o medijima navodi se da je sloboda izražavanja ograničena. Sindikat kaže da su novinari postali administrativni radnici.

Predsjednica Sindikata Medija Tamara Čausidis ističe da se radi o “jednoj operaciji ukidanja novinarsta onakvim kakvim ga mi znamo. I njegovo svođenje na čistu transmisiju kontrolisanih informacija nadležnih centara”.

Izvještaj ističe i  tenzije između Makedonaca i Albanaca, te diskriminaciju Roma i nekih manjih etničkih zajednica. 

Izvor: Al Jazeera