Oglasi

Kritike Kini zbog Al Jazeerine novinarke

Glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Kine odbio je dati odgovore o neobnavljanju akreditacije Melissi Chan.
Američki State Department saopćio da je razočaran odlukom kineske vlade Al Jazeera

Kineski zvaničnici nisu htjeli dati odgovore na to zašto su vlasti ove zemlje odbile obnoviti novinarsku akreditaciju i vizu dopisnici Al Jazeere u Kini.

Glasnogovornik kineskog Ministarstva vanjskih poslova u utorak je na redovnoj press-konferenciji odbio komentirati neobnavljanje akreditacije novinarki Melissi Chan, rekavši da novinari moraju poštivati kineske zakone, prenio je AP.  

Četrnaest od 18 pitanja koja su postavili novinari na konferenciji ticalo se Chan, ali je glasnogovornik Hong Lei odbio navesti koje zakone je ona prekršila.

Sva pitanja u vezi sa novinarkom Chan, koja je američka državljanka, izbačena su iz zvaničnog transkripta koji je kasnije objavljen na web-stranici Ministarstva.

Neosnovane optužbe

Al Jazeeri English je trenutno zabranjeno izvještavati iz Kine, a u utorak je objavila da zatvara svoj biro u Pekingu, odakle je Chan izvještavala od 2007. godine.

Američki State Department je saopćio da je pažljivo pratio ovaj slučaj, te da je razočaran odlukom kineske vlade da ne obnovi novinarkinu akreditaciju.

„Prema našem saznanju, ona je radila i izvještavala u skladu sa kineskim zakonima, uključujući regulative kojima se stranim novinarima dozvoljava da slobodno rade u Kini“, rekao je glasnogovornik State Departmenta Mark Toner u Washingtonu.

Chan, prva akreditirana strana novinarka koja je izbačena iz Kine od 1998. godine, izvještavala je o temama kao što su ilegalne pljenidbe farmi i zatvaranje građana u takozvane „crne zatvore“.

Novinarka Al Jazeere English je napustila Kinu i vratit će se u Kaliforniju.

„Čini se da je njenim odlaskom kineska antimedijska politika dostigla novi nivo“, rekao je Bob Dietz, azijski koordinator Komiteta za zaštitu novinara.

Klub stranih novinara iz Kine saopćio je da su kineske vlasti optužile Chan ne navodeći šta je tačno uradila, te da su bili nezadovoljni nekim od Al Jazeerinih medijskih izvještaja, pogotovo dokumentarcem u kojem Chan nije učestvovala.

Slobodno izvještavanje

Al Jazeera English je saopćila u utorak kako će nastaviti zahtijevati da izvještava iz Kine, ali je rečeno i to da nije dobila dozvolu za novinara koji bi zamijenio Melissu Chan, te da niko nije odgovorio na zahtjeve za dodatne vize za dopisnike.  

Ipak, cijeli slučaj nije utjecao na Al Jazeerin kanal na arapskom jeziku, koji ima nekoliko dopisnika u pekinškom birou.

"Mi smo radili vrhunski posao, pokrivajući sve segmente u Kini“, rekao je Salah Negm, direktor vijesti na Al Jazeeri English.

On je naglasio kako urednička politika Al Jazeere podrazumijeva medijsko pokrivanje sa svih strana, te da ovaj kanal svojim glasom govori u ime koji se ne čuju i da njeni novinari izvještavaju o teškim vijestima, ma gdje one bile.

"Predani smo našoj medijskoj prisutnosti u Kini. Baš kao što kineski novinski servisi slobodno pokrivaju svijet, očekujemo iste slobode u Kini za bilo kojeg novinara Al Jazeere.

Strani novinari su u Kini često izloženi mučenju, nadgledanju i problemima sa vizom kada vladini zvaničnici nisu zadovoljni njihovim izvještavanjem.

Kineska policija je tokom vikenda nazvala desetine stranih reportera, prijeteći im da će poništiti vize za navodno kršenje pravila u izvještavanju o slučaju slijepog aktiviste Chena Guangchenga, jer su ušli na parking bolnice u kojoj je njemu pružena pomoć.  

Izvor: Al Jazeera i agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.