Kritično zagađenje zraka u Kini

Zagađen zrak postao je jedan od najvećih ubica u Kini. Nova analiza pokazuje da je u 2011. broj smrtnih slučajeva zbog zagađenosti naglo povećan.

Vlada je odlučila da smanji nivo zagađenja tako što je uvela dozvole za emitiranje ugljen dioksida. Svaka ima određeni broj poena kojima se određuje dozvoljena količina ispuštanja štetnih gasova.

Kako izvještava Craig Leeson, reporter Al Jazeere iz Hong Konga, zanimljivo je što će se tim poenima moći i trgovati.

Rast srednje klase i globalna potražnja za njenim proizvodima, učinili su Kinu jednom od najvećih industrijskih sila na planeti, ali također i najprljavijom.

“Od deset najprljavijih gradova na svijetu, sedam ih je u Kini. Kvalitet života u njima veoma je loš”, kazao Kwong Sum Yin iz Clear air network.

Hiljade mrtvih

Nova analiza zagađenosti zraka pokazuje da je 196 termoelektrana na ugalj krivo za deset hiljada smrtnih slučajeva u 2011.

Zaključak je da je nekontrolirano korištenje ugljena Kini osiguralo titulu najvećeg svjetskog emitera stakleničkih plinova.

Kako raste nivo zagađenja, tako rastu i protesti. Vlada je primorana na akciju. Prošle sedmice naredila je najvećim zagađivačima da smanje emisiju štetnih plinova za 30 posto u naredne četiri godine.

“Odmah sa druge strane nekadašnje granice Hong Konga je grad Shenzhen, jedan od najvećih zagađivača u Kini. Ondje se od danas počinje primjenjivati novi sistem. Više od stotinu kompanija, od termoelektrana do aerodroma, morat će kupovati dozvole za zagađivanje, koje će se prodavati u ograničenom broju”, izvijestio je Leeson.

Partijski sekretar Shenzhen  je rekao: “Novom šemom za ugljen, sve eksploatacije, transport i inovacije međusobno će se poboljšati, kako bi zajedno doprinijeli očuvanju okoline”.

Troškovi dozvola

Troškovi dozvola za emisiju kretat će se od pet dolara po toni. Zagađivači koji prekorače dozvole moći će kupiti dodatne poene od kompanija koje smanje svoje zagađivanje.

Jednom kada trgovina poenima počne, Vlada tvrdi da će se njihova cijena postepeno prilagođavati tržištu.

“Mislim da je sistem prirodan put za smanjenje nivoa zagađenja. Sve strane su uključene. I sistem trgovine mora se dokazati. Ali mislim da je to najbolji sistem koji se može primijeniti”, ocijenio je Hugo Brouwer, holandski ministar ekonomije.

Očekuje se da će Peking i Šangaj uskoro otvoriti tržište za trgovinu dozvolama za zagađivanje. Trebali bi ih slijediti i ostali veliki kineski gradovi.

Izvor: Al Jazeera