Kritična tačka depopulacije bivše Istočne Njemačke

Depopulacija dovodi u pitanje hoće li se ujednačavanje istočne i zapadne ekonomije uopće dogoditi (EPA)

Trideset godina nakon ponovnog ujedinjenja Njemačke, broj stanovnika bivšeg komunističkog istoka pao je na nivo od prije 100 godina, pokazala je stručna studija.

Institut Ifo upozorava kako depopulacija dovodi u pitanje hoće li se ujednačavanje istočne i zapadne ekonomije uopće dogoditi i vjerovatno znači kako će se jaz između njih još povećati, osim ako se ne poveća imigracija.

Na istoku Njemačke živi približno 13,9 miliona ljudi, gotovo isto kao 1905. godine.

Studija Ifo-a predviđa kako će broj stanovnika pasti dodatnih 12 posto u idućih 15 godina.

Rješenje u poticanju migracija

I dok je egzodus počeo još prije 1950-tih, kada je izgrađen Berlinski zid, puno radnika sa istoka i danas odlazi na bolje plaćene poslove u zapadnoj Njemačkoj, gdje živi 68,7 miliona ljudi, više nego ikad prije.

Uzimajući u obzir kako će na istoku nedostajati sve više radnika i kako je tržište rada Evropske unije i dalje prilično zatvoreno, rješenje je u poticanju migracija iz država van EU-a, kaže Joachim Ragnitz iz ureda Ifo-a u Drezdenu.

“U nekim istočnim regijama broj radno aktivnih ljudi past će do 2030. godine za trećinu. Ako radna mjesta ostanu nepopunjena, mogu se očekivati učinci negativnog rasta”, rekao je on.

Kako bi privukla radnike izvan EU-a, dodaje Ragnitz, Vlada treba uvesti poticaje, povisiti plate i popraviti infrastrukturu.

Trenutno 5,4 posto stranih radnika uplaćuje penzione i zdravstvene doprinose u Njemačkoj, a u istočnom dijelu države, uz izuzetak Berlina, samo 1,8 posto.

Zabranjava jačanje AfD-a

Više od milion migranata stiglo je u Njemačku u vrijeme velike migrantske krize 2015. i 2016. godine.

No, to je dovelo do uspona krajnje desne stranke Alternativa za Njemačku – AfD, naročito u Saskoj.

Ankete uoči pokrajinskih izbora u septembru pokazuju kako će AfD rasti i u Tiringiji te u Brandenburgu.

Dok se približava 30. godišnjica pada Berlinskog zida u novembru, istraživanje je, također, pokazalo kako je, u smislu produktivnosti, istočnonjemačka ekonomija ondje gdje je nekadašnja Zapadna Njemačka bila 1989. godine.

Izvor: Agencije