Kritičarima izraelske vojske zabranjen razgovor s učenicima

Atkivisti tvrde da se novim zakonom žele ušutkati svi oni koji kritiziraju izraelsku okupaciju (EPA)

Knesset, izraelski parlament, odobrio je zakon koji zabranjuje ljevičarskim grupama koje kritiziraju izraelsku vojsku da ulaze u škole i razgovaraju s učenicima.

Kontroverzni nacrt zakona, koji su predložili ministar obrazovanja Naftali Bennett i desničarska zastupnica Shuli Mualem, usvojen je sa 43 glasa za i 24 protiv.

Nacrt zakona je prihvaćen u ponedjeljak u drugom i trećem čitanju, prenosi Anadolija.

Zakon, poznat pod nazivom “Razbijanje tišine”, zabranjuje aktivistima iz ljevičarskih grupa, posvećenih dokumentiranju slučajeva u kojima izraelska vojska krši ljudska prava, da ulaze u izraelske škole ili razgovaraju s izraelskim učenicima.

Zakon će se, također, primjenjivati na sve osobe koje provode aktivnosti u inostranstvu i time podržavaju organizacije koje “delegitimiraju” izraelsku državu.

‘Opravdano pucati na palestinske osmogodišnjake’

Izraelska nevladina organizacija “Razbijanje tišine”, po kojoj je zakon postao poznat, osudila je donošenje takvog zakona, tvrdeći da se njime želi ušutkati svi oni koji kritiziraju izraelsku okupaciju.

“Ministar obrazovanja se toliko plaši ‘Razbijanja tišine’ da je čak predložio zakon kako bi ušutkao sve one koji kritiziraju izraelsku okupaciju”, navodi se u saopćenju ove nevladine organizacije.

“Bennett želi učiti djecu u školama da je opravdano pucati na palestinske osmogodišnjake, dok je zabranjeno evakuirati (izraelske) doseljenike (sa oduzetog palestinskog zemljišta)”, dodaje se u saopćenju.

Nevladina organizacija “Razbijanje tišine”, osnovana 2004. godine, prikuplja i objavljuje iskaze bivših izraelskih vojnika u cilju otkrivanja slučajeva u kojima izraelska vojska krši prava Palestinaca na okupiranom teritoriju.

Izvor: Agencije