Kriminalna historija ubice vatrogasaca

Spengler zapalio automobil i kuću i čekao u zasjedi vatrogasce (Reuters)

Čovjek koji je u gradu Webster, savezna američka država New York, ubio dva vatrogasca volontera iz zasjede na Badnju večer, proveo je 17 godina u zatvoru zbog ubistva svoje bake, saopćila je policija u ponedjeljak.

Načelnik policije grada Gerald Pickering rekao je da je 62-godišnji William Spengler najprije zapalio jedan automobil i kuću kako bi privukao vatrogasce, a da je zatim počeo pucati na njih.

Dva vatrogasca su ubijena na licu mjesta, a još dva su zbog povreda u pucnjavi hospitalizirana.

Spengler je kasnije pronađen mrtav nakon što je sam sebi pucao u glavu, javio je AP. Policija je saopćila da motiv ovog napada zasad nije poznat.

Pušćana vatra

Ovaj incident, koji se desio tokom žestoke debate u Sjedinjenim Američkim Država o kontroli oružja nakon masakra u osnovnoj školi u Newtonu, dogodio se u ponedjeljak ujutro po lokalnom vremenu u Websteru koji je predgrađe Rochestera.

„Vatrogasci, koji su došli na mjesto požara, našli su se pod pušćanom vatrom jednog ili više napadača“, kazao je šef policije u Websteru Gerald Pickering na konferenciji za novinare.

„Četiri vatrogasca su bila pogođena, dvojica su preminula, a dvojica su prebačena u lokalnu bolnicu.“

Nešto kasnije, Pickering je rekao kako je, po svim prilikama, riječ o jednom napadaču, te da je osumnjičeni pronađen mrtav sa očitom ranom od vatrenog oružja.

Dvojica ranjenih su u ozbiljnom stanju i nalaze se u bolnici, navodi lokalni list Democrat and Cronicle.

Krvavi pohod

Šerif okruga Monroe Patrick O'Flynn kazao je kako na mjestu zločina nema pucnjave, te da je postavljen sigurnosni kordon i da su stanovnici evakuirani. 

Incident u Websteru se desio 10 dana nakon masakra u osnovnoj školi u Newtonu, savezna država Connecticut, gdje je ubijeno 20 djece, od šest i sedam godina, kao i šest odraslih osoba.

Ubica Adam Lanza prije krvavog pohoda ubio je vlastitu majku u njihovom domu, potom je došao u školu, usmrtio 26 osoba, te na kraju sebi oduzeo život.

Ova ubistva oživjela su debatu u SAD o zakonima o kontroli i posjedovanju oružja, koji su daleko popustljiviji nego u drugim razvijenim državama.

Američki predsjednik Barack Obama izjavio je kako će podržati novi zakon o zabrani prodaje jurišnih pušaka, te postavio potpredsjednika SAD Joea Bidena na čelo komisije koja treba donijeti nove mjere, a koje će se ticati tema od školskog osiguranja do mentalnog zdravlja.

Izvor: Agencije