Radončiću dodano još jedno kazneno djelo

Fahrudinu Radončiću, predsjedniku Saveza za bolju budućnost (SBB) i delegatu u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine, koji je jučer lišen slobode, Tužilaštvo BiH dodalo je još jedno kazneno djelo u optužnici, saopćio je njegov advokatski tim. 

Radončić je u ponedjeljak priveden u nastavku operativne akcije “Lutka 2” zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo ometanja rada pravosuđa. Nakon kriminalističke obrade u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA), danas je prebačen u Tužilaštvo BiH. 

Kako prenose bh. mediji, u poslijepodnevnim satima iz zgrade Tužilaštva BiH izašla je Radončićeva odbrana, koji su prisutnim novinarima kazali da su razočarani i šokirani radom pravosuđa u BiH.

“Pored krivičnog djela ometanje rada pravosuđa, Tužilaštvo BiH nas je obavijestilo, da je Radončiću dodano još jedno kaznjeno djelo, za koje on ranije nije sumnjičen, tj. za koje SIPA nije davala informacije. Radi se o aferi oko veleposlaničkog mjesta u Sloveniji, a Tužilaštvo BiH ga sada tereti i za to”, kazala je odbrana predsjednika SBB-a.

Nisu mogli davati više informacija o daljoj proceduri, a i odbili su potpisati zapisnik u Tužilaštvu. Također nisu mogli dati ni odgovor da li će i dalje biti njegova odbrana.

SBB je ranije ovog mjeseca predložio Nermanu Hadžijahić za ambasadoricu BiH u Sloveniji, a to je podržao član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

Čović: Radončić nam je rekao što će se desiti

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović danas je na konferenciji za novinare u Sarajevu kazao da je Radončić njega i bar još pet kolega, na zajednočkoj večeri prije sedam ili osam dana, upoznao kako će se ovo desiti.

“Sada se otvara puno pitanja, kako neko zna da će se desiti privođenje. Ali da ja o tome ne spekuliram. Ja sam zagovornik vrlo jasnog stava, iako se s tim neki ne slažu, da mi nemamo danas uređenu pravnu državu i to ne smijemo prikrivati”, naveo je Čović.       

Isto tako, dodao je on, vrlo jasnog stava, da sve je bolje od anarhije.

“Imamo ono što imamo i moramo poštovati odluke naših institucija. Institucije ove države se moraju poštivati. Ali isto tako, ako uočimo da imamo manjkavosti u funkcioniranju, a danas ih imamo, pa i u segmerntu pravosuđa, to moramo otklanjati, ali opet po sustavu kako je to uređeno u BiH.” 

Ponovio je da je bio na sastanku sa Radončićem, kao i sa ostalim kolegama – Mlademom Bosićem,  Mladenom Ivanićem, Bakirom Izetbegovićem, kada im je on „vrlo jasno rekao što će se desiti“.

Pod istim optužbama uhapšen i Dautbašić

Privođenje Radončića uslijedilo je nakon što je ranije, pod istim optužbama, uhapšen Bakir Dautbašić, član njegove stranke i kandidat za državnog ministra prometa i komunikacija.

Radončićeva odvjetnica Vasvija Vidović ranije je rekla da hapšenje svog klijenta i Dautbašića vidi kao spregu dijela pravosuđa i dijela SDA.

“Uzmite u obzir činjenicu da je i Dautbašić lišen slobode kad je bio predložen za kandidata za ministra. Mi znamo da u SDA ima frakcija i da je rečeno [Bakiru] Izetbegoviću da se ne treba koalirati sa Radončićem jer će biti uhapšen”, kazala je. 

Osim Dautbašića, uhapšena je i Bilsena Šahman. Oboje su pritvoreni na mjesec dana nakon što je tajnim praćenjem utvrđeno da su pokušali utjecati na svjedokinju u procesu koji se na Kosovu vodi protiv Nasera Kelmendija, vođe jednog od najzloglasnijih kriminalnih grupa na Balkanu.

Kelmendi je svoje kriminalne operacije godinama vodio iz BiH, odakle je pobjegao pred hapšenjem. Uhapšen je na Kosovu i tamo je protiv njega podignuta optužnica na osnovu dokaza prikupljenih u BiH.

Kelmendija se tereti da je bio vođa organizirane kriminalne grupe umiješane u trgovinu drogom, iznude i najmanje jedno ubistvo.

Uz to što je na čelu političke stranke koja je članica vladajuće koalicije na entitetskoj i državnoj razini Radončić je i zastupnik u Domu naroda Parlamenta BiH, no u ovom slučaju nema pravo na imunitet jer je riječ o kaznenom djelu koje nema nikakve veze s njegovim radom u Parlamentu.

Izvor: Al Jazeera i agencije