Potvrđeno: Ostaci pripadaju nestalom avionu Malaysia Airlinesa

Krilo aviona koje je pronađeno na otoku Reunion pripada avionu tipa Boeing 777 kompanije Malaysia Airlines koji je pao na letu MH370, izjavio je malezijski premijer Najob Razak.

“Danas, 513 dana nakon što je avion nestao, moram vam saopštiti da je međunarodni tim eksperata potvrdio da ostaci aviona pronađeni na otoku Reunion pripadaju avionu sa leta MH370“, istakao je on.

Malezija je u nedelju potvrdila da olupina nađena na otoku Reunion pripada avionu tipa Boeing 777.

“Znamo da je olupina zvanično identifikovana kao dio aviona tipa Boeing 777“, istakao je danas ministar za promet Malezije Liow Tiong Lai.

Vrata aviona

Još jedan predmet za koji se vjeruje da pripada nestalom avionu Boeing 777 kompanije Malaysia Airlines je pronađen u subotu na otoku Reunion.

Radi se o vratima aviona, a predmet je predan  vlastima nakon što je pronađen južno od grada St. Denis.

Malezijski avion je nestao poslije polijetanja iz Kuala Lumpura na putu za Peking 8. marta 2014. godine.

U nestalom Boeingu 777-200 Malaysia Airlinesa, bilo je 227 putnika i 12 članova posade.

Poletio je iz Kuala Lumpura 21 minutu poslije ponoći i po rasporedu je trebao sletjeti u 6:30 sati u Pekingu. Manje od sata nakon polijetanja s letjelicom je izgubljen kontakt. Posada nije uputila nikakav signal za opasnost.

Potraga za MH370 najopsežnija je u historiji avijacije.

Prvih dana nakon nestanka, fokusirala se na planiranu rutu aviona sjeveroistočno od Kuala Lumpura, prema Kambodži i Vijetnamu.

Poslije se, pošto je analiza podataka o letu sugerirala da je avion skrenuo s putanje, premjestila sa Južnog kineskog mora na područje južnog Indijskog okeana.

Satelitski podaci

Vlasti su saopštile da ne znaju zašto je avion skrenuo sa kursa iznad mora između Malezije i Vijetnama i gdje je tačno završio.

Međunarodni tim eksperata je koristio satelitske podatke da procijeni da li se avion eventualno srušio u južnom Indijskom okeanu.

Spasilački timovi su pretraživali velike dijelove morskog dna u južnom Indijskom okeanu, tragajući za ostacima.

Malezijska Vlada je na kraju saopštila da je avion izgubljen u nesretnom slučaju i da se pretpostavlja da su svi putnici i posada poginuli.

Izvor: Agencije