Krhki mir između Jordana i Izraela

Kada su Jordan i Izrael prije 20 godina potpisali mirovni sporazum, iza sebe su ostavili 46 godina rata, ali njihovi odnosi nikad nisu bili prijateljski.

Kralj Abdullah jednom je svoj odnos s Benjaminom Netanyahuom opisao kao “hladan i neugodan”, a evo što sada misli.

“Danas imamo i islamski, i cionistički ekstremizam. Ako se Jordan i druge islamske zemlje bore protiv ekstremizma u islamu, a Izraelci svakih pet minuta ubijaju našu djecu u Gazi i Jerusalemu, onda imamo problem”, kaže jordanski kralj.

Dugogodišnji pregovori između Izraelaca i Palestinaca izazivaju nezadovoljstvo u Kraljevstvu u kojem živi više od dva miliona palestinskih izbjeglica.

“Jordanu je bitan ishod palestinsko-izraelskog sukoba, ne samo zbog najveće populacije palestinskih izbjeglica u svijetu u toj zemlji, nego i zbog velikog značaja Jerusalema. Izrael je priznao posebnu ulogu Jordana u zaštiti islamskih svetišta u tom gradu i pristao da to bude prioritet u pregovorima među Palestincima i Izraelcima o budućnosti tog grada”, kaže reporterka Al Jazeere Nisreen el-Shamayleh.

Zaustaviti unilateralne poteze

Jordan smatra da Izrael, dopuštanjem desničarskim jevrejskim skupinama ulazak u krug Al-Akse, potkopava ulogu Ammana u zaštiti tog svetog mjesta.

“Nastavit ćemo govoriti izraelskim zvaničnicima da odmah moraju zaustaviti sve unilateralne poteze koji utječu na status Istočnog Jerusalema i svetih mjesta”, kaže  Mohammad al-Momani, ministar informiranja Jordana.

Muhammad Abu Jarrar, palestinski izbjeglica, koji je pobjegao u Jordan 1967. godine i danas živi u izbjegličkom kampu Al-Baqa'a, smatra da od sporazuma više koristi ima Izrael.

Bilo je i poziva jordanskoj Vladi da prekine veze s Izraelom, ali analitičari smatraju kako bi Amman time previše izgubio.

Više u videosnimku…

Izvor: Al Jazeera