Krešo Ćosić – košarkaš ispred svog vremena

Na košarkaškom terenu Krešimir Ćosić je osvojio sve što se moglo osvojiti (Arhiva)

Piše: Branimir Bradarić

Sredinom ove godine, točnije 25. svibnja, bit će punih 20 godina kako je preminuo Krešimir Ćosić, jedan od najboljih košarkaša Europe svih vremena. Ćosić je i prvi Hrvat i treći ne-Amerikanac koji je postao član čuvene Kuće slavnih košarkaša.

Tijekom svoje karijere, s klubovima u kojima je igrao, ali i s reprezentacijom, a onda i klubovima koje je vodio, te na klupi bivše reprezentacije SFRJ, osvojio gotovo sve što se moglo osvojiti. Zbog ostvarenih rezultata i uspjeha, o njemu se i danas govori biranim riječima i s iznimnim poštovanjem.

Košarka kao hobi i zabava

Kada se govori o Ćosiću, njegovim osobinama i gledištima, svakako je najpozvanija nešto reći njegova supruga Ljerka (63). Ona i danas o bivšem suprugu govori s puno ljubavi i emocija.

“Iako on mene nije znao, ja sam njega ‘znala’ i prije nego što smo se službeno upoznali, a to je bilo 1980. godine preko jednoga našeg zajedničkog prijatelja. Te godine Krešo je došao u Zagreb i zaigrao za Cibonu. Pamtim ga kao izuzetnoga čovjeka, kojemu ništa nije bilo teško napraviti za svoju obitelj i prijatelje. O njemu kao sportašu cijeli svijet zna puna, a svi će se složiti da je bio veliki košarkaš”, kaže Ljerka Ćosić.

Prisjećajući se njihovog zajedničkog života, kaže kako je Krešo bio izuzetno predan košarci, koja mu je puno značila. Ipak, i pored toga, on je često govorio kako je košarka za njega samo igra i predstavlja mu veliko zadovoljstvo.

Kao i svaka supruga velikog sportaša, i ona je, zajedno s djecom, mijenjala gradove i države kako je Ćosić mijenjao klubove za koje je igrao ili poslije vodio.

Uvijek gledao prema naprijed

“Lijepo je, jer vidiš puno svijeta, ali opet nezgodno je zbog nekog normalnog života svako malo mijenjati ne samo grad, nego i državu. Njegov javni život bio je jedno, a naš obiteljski nešto sasvim drugo. Najteže je bilo radi tih stalnih putovanja i malene djece. Kada se žena odluči za brak sa sportašem mora biti spremna na takvo što”, kaže Ljerka Ćosić.

Ona je bila direktni sudionik svih Ćosićevih uspjeha i neuspjeha, pobjeda i poraza. Priča da nije volio gubiti, ali i kako je bio tip čovjeka koji je uvijek gledao prema naprijed i iz poraza pokušavao izvući pouke kako se iste greške ne bi ponavljale. Često je izgledao tih i miran, ali je na terenu znao biti veoma impulsivan i energičan.

Veliku ulogu u njegovom daljem životu imalo je studiranje u SAD-u, na Sveučilištu Brigham Young. Uz poboljšavanja svoga dotadašnjeg košarkaškog znanja, Ćosić je u Americi postao i sljedbenik Mormonske crkve. Po povratku u Hrvatsku, 1975. godine, osnovao je Mormonsku zajednicu.

S početkom Domovinskog rata Ćosić se stavlja na raspolaganje Hrvatskoj te 1992. godine radi kao ministar savjetnik u Veleposlanstvu Hrvatske u Washingtonu. Ljerka Ćosić kaže kako na početku nije bila za to da sele za Ameriku, ali da je jedna rečenica njenog supruga tada sve odlučila.

Diplomata u SAD-u

“Nisam bila za to jer sam u to vrijeme bila u drugom stanju i mislila sam da ćemo ostati u Zagrebu. Međutim, tada mi je Krešo rekao kako je, u vrijeme dok drugi ginu na bojišnici, to najmanje što on može učiniti. Poslije toga više nije imalo smisla pričati. Ipak, i dalje je mislima ostao u košarci. Imao je česte pozive košarkaša i trenera kada su pričali u košarci. Često je razgovarao i s Draženom Petrovićem, koji je u to vrijeme igrao u NBA, kojemu je davao savjete”, kaže Ljerka Ćosić.

Ćosić je preminuo od raka limfoma u Baltimoreu u dobi od samo 47 godina. Liječio se na jednom od najboljih svjetskih klinika, ali nije uspio u svojoj najvećoj, životnoj, borbi.

“Bio je osoba koja u svemu ide na ‘sve ili ništa’. Možda bi živio duže da nije išao na presađivanje koštane srži. Možda… Medicina napreduje i možda bi se nešto u tom vremenu pronašlo. Međutim, on je išao na ‘sve ili ništa’ i razmišljao na način da će riskirati ako postoji mogućnost da se izliječi, a ne samo zaliječi. Nažalost, nije uspio”, kaže supruga Ljerka.

Ćosićeva košarkaška karijera manje-više je poznata i najvećim dijelom bila je puna uspjeha, pobjeda i medalja. Zbog ondašnjih propisa, nikada se nije oprobao u NBA, iako su svi mišljenja kako bi i među profesionalcima bio iznimno uspješan. Krasili su ga, prije svega, izuzetna tehnika za tako visokog igrača, meka ruka, nesebičnost, pregled igre…

Idealan za mlade igrače

“Kada je Krešo došao za igrača Zadra, još sam bio junior. Ipak, sjećam se kako smo se svi čudili novitetima koje je donio iz SAD-a. Bio je to ogromni napredak, ali i to je jedan od razloga zašto smo dvije godine zaredom osvojili prvenstvo ondašnje države, i to samo s jednim porazom u te dvije sezone”, prisjeća se nekadašnji Ćosićev suigrač Branko Skroče, koji je i sam kasnije napravio zavidnu košarkašku karijeru.

Kaže i kako je s njim bilo odlično igrati i da je puno pomagao mladim igračima, jer je bio svjestan kako će obrana uvijek više na njega paziti.

“To smo mi maksimalno koristili, a on je volio i znao dodati loptu. Vjerujem kako bi i u NBA napravio veliku karijeru. Znam i da je imao ponudu, ali nije nikad otišao. Mislim kako bi i danas, sa svojim znanjem, mogao bez problema igrati vrhunsku košarku. Možda bi mu jedini problem predstavljao to što su današnji igrači atletski puno jači”, smatra Skroče.

“Krešimir Ćosić bio je jedinstvena osoba u svijetu košarke. Radi se o intelektualcu, inovatoru i pravom košarkaškom umjetniku koji je u košarci ostavio neizbrisiv trag”, smatra Emil Tedeschi, predsjednik KK Cedevita, trenutno najboljeg hrvatskog košarkaškog kluba.

Tijekom karijere osvajao je više puta nacionalne kupove i prvenstva. S reprezentacijom bivše države, za koju je nastupio 303 puta, osvojio je sedam medalja na Europskim prvenstvima, od čega tri zlatne, te po dvije zlatne i srebrne medalje na Svjetskim prvenstvima. Ima i zlato sa Olimpijskih igara u Moskvi i dva srebra iz Mexico Citya i Montreala.

Izvor: Al Jazeera