Kremlj upozorio Zelenskog da ne traži oštrije sankcije Rusiji

Kao glavni zadatak Volodimir Zelenski je postavio prekid sukoba s proruskim separatistima (EPA)

Kremlj je upozorio novog ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, koji je od Sjedinjenih Američkih Država zatražio nove gospodarske sankcije Rusiji, da se tako neće zaustaviti rat na istoku Ukrajine.

“Takva retorika neće pomoći Ukrajini da riješi problem na jugoistoku”, rekao je novinarima Dmitrij Peskov, glasnogovornik Kremlja, smjerajući na separatistička područja u Ukrajini, gdje je od početka rata u proljeće 2014. godine poginulo gotovo 13.000 ljudi.

Volodimir Zelenski je početkom tjedna prisegnuo na dužnost nakon nadmoćne pobjede na ukrajinskim predsjedničkim izborima u travnju i odmah ukinuo parlament.

Osim toga, kao glavnu zadaću postavio je pred sebe prekid sukoba s proruskim separatistima.

Peskov: Poštovati mirovni ugovor iz Minska

“Ne možemo sami pobijediti rusku agresiju”, rekao je na susretu s američkim dužnosnicima u prigodi svečane prisege, dodajući da treba “pooštriti sankcije”.

Američko izaslanstvo je predvodio ministar za energetiku Rick Perry.

Peskov je dodao da samo Ukrajina može zaustaviti sukob na istoku zemlje, tako što će poštovati mirovni ugovor potpisan u Minsku 2015. godine, pod pokroviteljstvom Kijeva, Moskve, Berlina i Pariza.

Mirovni ugovor iz Minska omogućio je znatno smanjenje sukoba na istoku Ukrajine, ali su pojedinačni izgredi i dalje redoviti na crti bojišnice.

Politički dio ugovora je ostao mrtvo slovo na papiru, a sukobljene strane se međusobno optužuju za njegovu neuspješnu provedbu, podsjeća AFP.

Izvor: Agencije