Kremlj u borbi protiv ‘maloljetnih izdajnika’

U desetinama ruskih gradova održani su mitinzi i šetnje protiv korupcije vladajuće elite uprkos zvaničnoj zabrani većine tih skupova (AP)

U Rusiji, godinu dana prije održavanja redovnih predsjedničkih izbora, na kojima će najvjerovatnije ponovo nastupati Vladimir Putin kao bezalternativni kandidat, građani su započeli masovne proteste protiv vladajuće elite. Izgleda da je ovaj talas protestne aktivnosti potpuno iznenadio Kremlj, koji je zadnjih godina uložio dosta napora kako bi marginalizirao opoziciju te pooštrio mjere zabrane i kontrolu medijskog prostora.

U ponedjeljak je širom Rusije započela akcija na hiljade kamiondžija nezadovoljnih novom putarinom. U južnim krajevima spremaju se za marš poljoprivrednici, koji su prošle godine bili zaustavljeni u pokušaju da probiju sa traktorima do Moskve kako bi protestvovali protiv oduzimanja njihovih zemljišta.

A u nedjelju su u desetinama gradova održani mitinzi i šetnje protiv korupcije vladajuće elite uprkos zvaničnoj zabrani većine tih skupova.

Policija je brutalno reagovala: samo u Moskvi je bilo više od 1.000 privedenih, uključujući veliki broj maloljetnika i starijih osoba. Radi se o najmasovnijem protestu od 2011-12. godine, kada su Rusi bezuspješno protestvovali protiv krađe na parlamentarnim izborima. Ovoga puta je udarna vijest neočekivana aktivnost mlađe generacije.

‘Milijarde’ Medvedeva kao povod za protest

Među uhapšenim je poznati antikorupcijski bloger Aleksej Navaljni, koji planira da se kandiduje za predsjedničke izbore 2018. godine, iako je osuđen za pronevjeru na uslovnu kaznu.

Upravo je Navaljni pozvao svoje simpatizere da izađu na ulice poslije objavljivanja, početkom marta, izvještaja o bogatstvu premjera Dmitrija Medvedeva. Šef ruske vlade, kako se tvrdi, raspolaže vilama, jahtama i vinogradima u vrijednosti više milijardi.

Međutim, svima je bilo prilično jasno da su “milijarde” Medvedeva samo zvaničan povod za protest – radi se o cijeloj eliti, koja duguje svoje bogatstvo isključivo ličnim vezama sa Putinovim sistemom.

Protivnici optužuju Navaljnog zbog političkog marketinga i laži, mada nijedan od njegovih mnogobrojnih izvještaja o korupciji u vladajućim strukturama nije bio ubjedljivo demantovan.

“Fond borbe protiv korupcije ne da lopovima mirno živjeti”, napisao je Navaljni na svom Twitter profilu nakon hapšenja. Poznati bloger, koji je konačno postao najjači lider opozicije, dobio je 15 dana zatvora zbog nepoštovanja policijske naredbe tokom protesta.

Istu kaznu rizikuju i drugi učesnici neodobrenih protesta, koji se takođe kažnjavaju sa 20.000 rubalja (320 eura ili dvije trećine prosječne plate u Rusiji). Iako ruski zakoni dozvoljavaju opozicijske skupove, vlasti im se najčešće protive uz razna obrazloženja, kao što je čišćenje grada, održavanje zabavnog programa ili druga okupljanja građana.

Državna televizija šuti, Kremlj se ljuti

Dok državna televizija šuti o razmjerama antikorupcijskih akcija, koje su okupile desetine hiljada ljudi širom zemlje, analitičari raspravljaju o potencijalu novog protestnog talasa i posljedicama zadnjih događaja.

Nije jasno hoće li narednih sedmica doći do jačanja građanskih aktivnosti ili će vlast brzo ugušiti novi talas dobro poznatim sredstvima. A to su, prije svega, moć policije i novoformirane Nacionalne garde sa vanrednim ovlastima te diskreditacija preko državnih medija predstavnika opozicije i demonstranata kao huligana, izdajnika i plaćenika zapadnih mrzitelja Rusije.

Mediji pod kontrolom Kremlja inače slabo izvještavaju o ekonomskim i društvenim problemima zemlje i nezadovoljstvu građana, pogotovo nakon aneksije Krima 2014. godine, od kada je skoro sav medijski prostor zauzet antizapadnom i antiukrajinskom propagandom.

Tako da nije čudno što i zadnjih dana, umjesto da se ozbiljno raspravlja o pogoršanoj socijalno-ekonomskoj i političkoj situaciji, gledaocima se nudi prljava kampanja protiv bivšeg ruskog poslanika Denisa Voronenkova, koji je ubijen u Kijevu, i njegove udovice, poznate operske pjevačice Marije Maksakove.

Nije čudno ni to da premjer Medvedev nije reagovao na korupcijske optužbe. Na dan masovnih protesta u Rusiji napisao je u svom Instagramu da je “lijepo skijao”. Ova njegova izreka već je postala novi hit na internetu, kao što je to bilo prošle godine, kada je on izjavio penzionerima na Krimu “Novca nema, ali vi se držite!”.

Kremlj je oštro reagovao na novi protesti, optuživši organizatore za “laž i podmićivanje maloljetnika”.

Ova reakcija ukazuje s jedne strane na konfuziju u vrhu vlasti zbog masovnih protesta. S druge strane, očigledan je pokušaj vlasti da izoluje od protesta mladu generaciju, koju smatra ozbiljnom prijetnjom. Glavna teza Kremlja se svodi na tvrdnju da su “djeca namjerno obmanuta”.

Stoga treba očekivati nove mjere zabrane i jačanje pritiska na studente i učenike srednjih škola, pa i sav sistem obrazovanja. A da ne govorimo o zastrašivanju opozicije i građanskih aktivista, pogotovo u provinciji, gdje je borba sa oponentima mnogo jednostavnija.

Nema mirne predizborne godine

“Milijarde” Medvedeva zapravo nisu proizvele neku senzaciju u ruskom društvu, jer se zna da je skoro čitavo rusko bogatstvo u rukama samo 10 posto stanovnika, uglavnom onih koji su bliski vlasti.

Mnogo je značajnija vijest da se u Rusiju vraća politička borba i protestna aktivnost, koja razbija mit o totalnoj poslušnosti ruskih građana, čak spremnih da gladuju (kako to tvrdi vice-premjer Igor Šuvalov) kako ne bi dozvolili pad Putinovog sistema.

Još prije nekoliko dana iz Kremlja su stizale poruke o laganoj pripremi predsjedničkih izbora 2018. godine sa željom da se Putinu obezbjedi podrška 70 posto birača te velika izlaznost građana. (O kandidaturi Putina se ne govori zvanično, ali on se smatra najrealnim kandidatom vlasti).

Novi protesti su zadali teški udarac po njegovom imidžu, Kremlju je jasno da optužbe na račun Medvedeva ciljaju čitav režim u uslovima drastičnog pada životnog standarda.

Ruska vlast nema strategiju izlaza iz ekonomske krize, koja je počela još prije pada cijena nafte i međunarodnih sankcija vezanih za aneksiju Krima. Svaka ozbiljna strategija zahtijeva ekonomske i političke reforme, ali autoritarni Putinov sistem za takve promjene potencijala nema.

Ostaje da se vidi koji će biti potezi vlasti pod pritiskom ulice. Između ostalog, Kremlj se sada mora posvetiti mladoj generaciji, koja ne pamti vrijeme prije Putinovog.

Postkomunističku generaciju u Rusiji zovu prvom generacijom koja nije dobijala batine, i jedan od problema Putina da pronađe odgovarajući štap za mlade “izdajnike”, koji se slobodno osjećaju na društvenim mrežama i nisu obuhvaćeni nikakvom ideologijom, a kamoli primitivnom propagandom medija.   

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera