Kremlj: SAD stvara napetosti letovima bombardera B-52

Avion, Bombarder, B-52
Moskva navodi da su se avioni Su-27 vratili u bazu nakon što je B-52 krenuo u suprotnom pravcu (EPA)

Kremlj je u četvrtak priopćio da letovi američkih strateških bombardera B-52 iznad Baltičkog mora nedaleko od ruskih granica stvaraju napetosti u regiji.

Rusko Ministarstvo obrane priopćilo je ranije u četvrtak da je poslalo dva borbena zrakoplova Su-27 da presretnu američki bombarder koji je, kako su pokazali radarski sustavi, letio prema ruskim granicama iako su bili na velikoj udaljenosti.

Ministarstvo je navelo da su se zrakoplovi Su-27 vratili u bazu nakon što je B-52 promijenio smjer i krenuo u suprotnom pravcu.

Nije rečeno kada se dogodio taj incident.

“Samo ću reći da takve akcije Sjedinjenih Američkih Država ne vode jačanju ozračja sigurnosti i stabilnosti u regiji u blizini ruskih granica”, rekao je novinarima glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

‘Dodatne napetosti’

“Baš naprotiv, stvorile su dodatne napetosti.”

Ruski su mediji izvijestili da je bombarder B-52 primijećen u blizini granice s ruskom Kalinjingradskom i Lenjingradskom oblasti u ponedjeljak.

U jednom je trenutku američki zrakoplov, koji je letio iz Velike Britanije, kako navodi portal RBC, bio manje od 200 kilometara udaljen od Sankt Peterburga.

Drugi B-52 primijećen je u baltičkoj regiji 16. ožujka.

Izvor: Agencije