Kremlj: SAD je izdao i napustio svoje saveznike Kurde

YPG, Kurdi, Sirija
Američke vlasti izvijestile su Tursku da se YPG povukao iz označene 'sigurnosne zone' na sjeveru Sirije (Reuters)

Sjedinjene Američke Države, koje su nekada bile najbliži saveznik Kurda, napustile su ih i izdale, izjavio je u srijedu glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

“SAD je napustio Kurde na samoj granici i ostavio ih da se bore protiv Turaka”, rekao je Peskov, prenosi Tanjug agenciju TASS.

On je dodao kako je očito da kurdske snage nisu uspjele povuči i ostaviti oružje, zbog čega će to sirijska pogranična straža i ruska vojna policija morati učiniti.

SAD: Kurdi se povukli iz sigurnosne zone 

“U stvari, preostale kurdske jedinice srušit će turska vojna mašinerija”, rekao je Peskov.

Američke vlasti izvijestile su Tursku da su se kurdske Jedinice narodne zaštite (YPG) povukle iz označene “sigurnosne zone” na sjeveru Sirije, priopćilo je Ministarstvo nacionalne obrane (MSB) u utorak.

U priopćenju se dodaje kako u ovoj fazi nema potrebe da pokretanjem dodatnih vojnih akcija izvan sadašnjeg područja djelovanja, prenio je Reuters.

Ankara ne odustaje od uspostavljanja “sigurnosne zone” na sjeveru Sirije, duž granice, gdje bi se mogle vratiti izbjeglice iz Turske.

Tursko-ruska podjela kontrole

Sjedinjene Američke Države i Turska postigle su sporazum o obustavi borbene operacije 17. listopada u razdoblju od 120 sati, kako bi kurdske jedinice Sirijskih demokratskih snaga imale vremena napustiti područje pogranične “sigurnosne zone”.

U utorak su predsjednici Turske i Rusije, Recep Tayyip Erdogan i Vladimir Putin postigli dogovor o podjeli kontrole nad sjeveroistokom Sirije, koji zahtijeva povlačenje kurdskih boraca cijelom dužinom sirijsko-turske granice.

Turska je pokrenula prekograničnu ofenzivu 9. listopada sa ciljem progona boraca YPG-a iz ove regije, dok je SAD krenuo u povlačenje svojih vojnika iz tog područja.

Izvor: Agencije