Kremlj: Ruski naučnici pod nadzorom stranih špijuna

'Postoji naučna i industrijska špijunaža, koja funkcionira 24 sata dnevno, sedam dana u sedmici, a na meti su naši naučnici, posebno mladi', kaže Peskov (EPA)

Ruski naučnici pod nadzorom su stranih špijuna 24 sata dnevno, saopćio je Kremlj dok u naučnim krugovima vlada zabrinutost zbog novih restrikcija prema kontaktima s inozemstvom.

Rusko Ministarstvo obrazovanja i nauke preporučilo je jačanje kontrole sastanaka na kojima učestvuju stranci i ograničilo njihovo prisustvo u naučnim institutima, te njihovu upotrebu elektroničkih uređaja, prenosi Beta.

Također se zahtijeva posebna dozvola ako ruski naučnik ima sastanak van radnog vremena s nekim stranim kolegom. Naučnik je potom u obavezi napisati izvještaj o sastanku.

Osuda istraživača

Mnogi ruski istraživači osudili su te mjere, koje smatraju “apsurdnima i nerealnima”.

Ocijenili su da one mogu samo povećati izolaciju Rusije i ugrožavati im rad. Također strahuju od povratka sovjetske ere, kada su naučnici mogli na sastanke sa stranim kolegama jedino u pratnji treće osobe.

Međutim, glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov smatra da treba biti oprezan jer su “strane obavještajne službe u pripravnosti”.

“Postoji naučna i industrijska špijunaža, koja funkcionira 24 sata dnevno, sedam dana u sedmici, a na meti su naši naučnici, posebno mladi”, dodao je Peskov.

Izvor: Agencije