Kremlj: Rusija postigla naftni sporazum s OPEC-om

Očekuje se da u četvrtak bude održana videosjednica zemalja OPEC-a o smanjenju svjetske proizvodnje nafte (EPA)

U okviru sporazuma koji je postigla sa zemljama OPEC-a, Rusija je izrazila spremnost da za 14 posto smanji proizvodnju nafte, odnosno za 1,6 miliona barela dnevno, saopćio je u srijedu neimenovani zvaničnik ruskog Ministarstva energetike.

“Potvrđujem našu spremnost da smanjimo proizvodnju ruske nafte za 1,6 miliona barela dnevno”, rekao je zvaničnik Kremlja, prenosi Tanjug, pozivajući se na agenciju Tass.

Prema nekim izvorima, u novi sporazum su uključeni SAD, Meksiko, Norveška, Kanada i druge zemlje, a predviđeno je ukupno smanjenje globalne proizvodnje za 70 miliona barela dnevno.

Očekuje se da u četvrtak bude održana videosjednica zemalja OPEC-a o smanjenju svjetske proizvodnje nafte.

Spor Rusije i Saudijske Arabije

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je ranije da je Moskva spremna smanjiti proizvodnju nafte samo ukoliko i drugi svjetski proizvođači nafte, uključujući SAD, prihvate da urade isto.

Prethodni sporazum u okviru OPEC-a istekao je 31. marta, ali Rusija i Saudijska Arabija nisu postigle dogovor o njegovom produženju.

Zbog neuspješnih pregovora o produženju prethodnog sporazuma, zemlje OPEC-a su po inerciji povećale svoju proizvodnju.

U trenutku širenja korona virusa u svijetu i pada potražnje za naftom na svjetskim tržištima, cijena nafte po barelu pala je na 22 dolara, najniže u posljednja dva desetljeća.

Krajem marta je dogovoren nastavak pregovora i upućen poziv svim zemljama proizvođačima “crnog zlata” da se uključe u njih.

Izvor: Agencije