Kremlj: Plan SAD-a nije u skladu s rezolucijama Vijeća sigurnosti UN-a

Dmitrij Peskov: Izvjesne tačke ovog plana nisu u potpunosti u skladu s rezolucijama Ujedinjenih naroda (EPA)

Plan Sjedinjenih Američkih Država o rješavanju palestinsko-izraelskog konflikta nije u potpunosti u skladu s rezolucijama Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda o tom pitanju, izjavio je u nedjelju glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

“Postoji čitav niz rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a. Očigledno je kako izvjesne tačke ovog plana nisu u potpunosti u skladu s tim rezolucijama”, rekao je on za TV kanal Rosija-1, prenosi Tanjug.

Dodao je kako negativne reakcije Palestinaca i više drugih država na američki plan pokreću sumnje u vezi ostvarivosti tog plana, prenijela je agencija Tass.

“Mi vidimo reakciju Palestinaca, kao i reagiranje niza arapskih zemalja koje iskazuju solidarnost s Palestincima protiveći se ovom planu”, kazao je Peskov, ukazujući kako to izaziva sumnje u pogledu toga da li se on može realizirati.

Predsjednik SAD-a Donald Trump je 28. januara predočio ključne tačke plana za rješenje izraelsko-palestinskog konflikta, koji se bazira na uzajamnom priznavanju.

Negativan stav Arapske lige

Arapska liga je objavila u subotu da odbacuje Trumpov plan, kazavši kako ga smatra “nepravednim” prema Palestincima.

Organizacija se okupila u Kairu, na nivou arapskih ministara vanjskih poslova, u prisustvu palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa.

U saopćenju nakon sastanka navodi se kako Arapska liga “odbacuje američko-izraelski sporazum jer ne poštuje temeljna prava i težnje palestinskog naroda”.

Dodaje se kako su arapski čelnici obećali da neće sarađivati s američkom administracijom na tom planu.

Abbas je najavio u subotu prekid svih odnosa, uključujući i sigurnosnih, između palestinskih vlasti i Izraela i Sjedinjenih Američkih Država te ocijenio američki plan “kršenjem Sporazuma iz Osla”, potpisanog s Izraelom 1993. godine.

Izvor: Agencije