Kremlj otvoren za bolje odnose sa SAD-om

Moskva tvrdi da je Putin više puta rekao da je otvoren za poboljšanje odnosa sa SAD-om (EPA)

Rusija je spremna poboljšati odnose sa SAD-om, ali je na Washingtonu da učini prvi korak, objavio je Kremlj u ponedjeljak, nakon zaključka američke istrage o navodnom dosluhu između Donalda Trumpa i Moskve u vezi s američkim izborima 2016.

Američki državni tužilac William Barr rekao je u sažetku objavljenom u nedjelju da posebni savjetnik Robert Mueller nije našao dokaze za dosluh u svojoj istrazi premda nije utvrđeno je li Trump opstruirao pravdu potkopavanjem istrage koja prati njegov mandat.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da se Rusija nikad nije miješala u unutrašnje poslove SAD-a ni bilo koje zemlje, niti u izbore.

“Teško je naći crnu mačku u crnoj sobi, pogotovo ako mačke nema”, rekao je Peskov.

Putin otvoren za poboljšanje odnosa

Prije nego što je Trump u januaru 2017. preuzeo dužnost, američke obavještajne agencije rekle su da se Moskva miješala u predsjedničke izbore kampanjom hakiranja elektronske pošte i internetskom propagandom u svrhu sijanja nesloge u SAD-u.

Komentirajući mogućnost poboljšanja u odnosima sa SAD-om nakon zaključka Muellerovog izvještaja, Peskov je rekao da je ruski predsjednik Vladimir Putin više puta kazao da je otvoren za poboljšanje odnosa.

“U tom slučaju lopta je apsolutno na njihovom terenu. Trumpu je predana u Helsinkiju”, rekao je Peskov, ciljajući na samit između Putina i Trumpa u glavnom gradu Finske u julu 2018.

Izvor: Agencije