Kremlj: Odvratno i neprihvatljivo poređenje Putina i Hitlera

To je sasvim odvratna izjava, ne pristaje ministru vanjskih poslova te zemlje ili bilo koje zemlje, kaže Peskov (EPA)

Kremlj je ocijenio da su komentari britanskog ministra vanjskih poslova Borisa Johnsona, koji je uporedio Svjetsko prvenstvo u nogometu u Rusiji ove godine s Olimpijskim igrama 1936. godine u nacističkoj Njemačkoj, odvratni i neprihvatljivi.

“To je sasvim odvratna izjava, ne pristaje ministru vanjskih poslova te zemlje ili bilo koje zemlje. To je bez sumnje uvredljivo i neprihvatljivo”, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov na konferenciji za novinare, prenio je Reuters.

Imidž Rusije

Britanski ministar vanjskih poslova kazao je da predsjednik Rusije Vladimir Putin koristi Svjetsko prvenstvo u nogometu za poboljšanje imidža Rusije i složio sa jednim od poslanika da to podsjeća na Hitlerovo korištenje Olimpijskih igara 1936. godine u Berlinu.

“Da, mislim da poređenje sa 1936. godinom apsolutno stoji”, rekao je Johnson pred članovima britanskog parlamenta.

Glasnogovornik ruskog Ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova rekla je, reagirajući na tu izjavu, da je Johnson zatrovan mržnjom i bijesom i da je zastrašujuće da neko takav predstavlja nuklearnu silu.

Rusija je u srijedu rekla da iza hemijskog napada na Juliju Skripal, kćerku Sergeja Skripala, možda stoji Britanija, a britanski ministar vanjskih poslova Boris Johnson izjavio je da bi vrijeme napada na bivšeg ruskog špijuna moglo biti povezano s izborima koje je dobio Vladimir Putin. 

Izvor: Agencije