Oglasi

Kremlj: Nismo dobili prijedlog SAD-a o pregovorima o oružju

Američki savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton nagovijestio je mogućnost razgovora s Rusijom i Kinom o kontroli naoružanja.
Do sada nismo dobili nikakve smislene prijedloge od SAD-a, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij PeskovEPA - Ilustracija

Kremlj još nije dobio od Washingtona nikakve konkretne prijedloge za pregovore o pitanjima strateške stabilnosti i razoružanja, izjavio je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

On je to rekao za agenciju Tass nakon što je američki savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton nagovijestio mogućnost da se takvi pregovori održe s Rusijom i Kinom.

"Do sada nismo dobili nikakve smislene prijedloge [od SAD-a]", kazao je Peskov.

Kako navodi ruska agencija, Bolton je u nedjelju rekao da smatra da bi bilo razumno uključiti Kinu u pregovore o tim pitanjima s Rusijom.

Jačanje sistema raketne odbrane

Kako je objasnio, Kina gradi svoj nuklearni kapacitet, što je dodatni razlog za jačanje američkog sistema raketne odbrane.

"I to je jedan od razloga zašto ima smisla ako ćemo ponovo imati pregovore o kontroli naoružanja, naprimjer s Rusima, da uključimo i Kinu u te pregovore", rekao je Bolton.

Tenzije između SAD-a i Rusije pojačane su nakon što je administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa u februaru suspendirala članstvo u Sporazumu o nuklearnim snagama srednjeg dometa - INF, potpisanom 1987. godine.

Nakon toga, isti potez povukla je i Rusija.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.