Kremlj: Nema planova za novi susret Putina i Trumpa

Moskva i Washington nisu napravili nikakve planove za ponovni susret dva lidera, tvrdi Kremlj (AP)

Moskva i Washington nisu napravili nikakve planove za mogući novi sastanak ruskog predsjednika Vladimira Putina i američkog lidera Donalda Trumpa, izjavio je u petak glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

“Još nema planova”, rekao je on, odgovarajući na pitanje novinara o izgledima za novi sastanak dvojice lidera, prenosi Fena rusku agenciju Tass.

Upitan o odgovoru Kremlja u vezi s pozivom da Putin posjeti Francusku, Peskov je istaknuo da će se po tom pitanju donijeti odluka.

Susret Trumpa i Putina održan je u glavnom gradu Finske Helsinkiju 16. jula, što je ujedno bio njihov prvi sastanak u punom formatu od kada je Trump došao na vlast u SAD-u.

Tadašnje razgovore obilježila je tema o navodnom miješanju Rusije u američke predsjedničke izbore, što je Putin tada negirao.

Početak dugog procesa

On je rekao da se njegova država nikada neće miješati u američki izborni proces.

Govoreći o kontroli naoružanja, Putin je iznio stav da Rusija i SAD snose posebnu odgovornost za međunarodnu sigurnost te poručio da smatra neophodnim da dvije zemlje zajedno rade na nuklearnom razoružavanju u neširenju oružja.

Za odnose sa SAD-om je rekao da su “u teškom stanju”, ali da se nada da se dvije strane nakon njegovog sastanka s Trumpom bolje razumiju.

Trump je, pak, istakao da kontruktivan dijalog s Rusijom otvara put ka miru, ali da je pred dvije zemlje početak dugog procesa.

Izvor: Agencije