Oglasi

Kremlj: Nema dokaza o umiješanosti Rusije u izbore u SAD-u

U američkoj optužnici pažnja je usmjerena na pojedince prije nego na rusku državu, kaže glasnogovornik Kremlja Dimitrij Peskov.
Specijalni savjetnik Mueller dvije godine vodio je istragu o navodnom stranom miješanju u američke izboreEPA

Američke optužnice protiv 13 Rusa i tri ruske kompanije za mešanje u američke predsedničke izbore 2016. godine ne sadrže "ni mrvicu dokaza! u umešanosti ruske države, saopštio je u ponedjeljak Kremlj.

Ovo je prvi komentar Kremlja nakon optužnica koje je protiv ruskih pojedinaca i firmi podigla kancelarija posebnog savetnika Ministarstva pravosuđa SAD-a Roberta Muellera.

Optužnica ih tereti za zaveru protiv SAD-a, bankarsku prevaru i krađu identiteta, a sve u cilju da se tokom izborne kampanje pomogne Donaldu Trumpu i našteti Hillary Clinton.

Portparol Kremlja Dimitrij Peskov je kazao da je u američkoj optužnici pažnja usmerena na pojedince pre nego na rusku državu te da nema nikakvog opipljivog dokaza koji bi upućivao na umešanost Kremlja ili ruskih vladinih agencija.

'Miješanje iz dobrih razloga'

"Govore o ruskim građanima, ali smo u izjavama Washingtona mogli čuti optužbe na račun ruske države, Kremlja i ruske Vlade", kazao je Peskov.

"Nema dokaza, niti ih može biti, jer se Rusija nije mešala, nema naviku mešanja u unutrašnje stvari drugih zemalja i to ne radi ni sada", dodao je Peskov.

Kremlj te optužbe vidi kao deo protivruske kampanje u SAD-u.

Tokom vikenda, kratkim komentarom na Twitteru, na ovu temu oglasila se i ruska ambasada u Londonu, koja je prenela citat bivšeg direktora Centralne obaveštajne službe Jamesa Wooleseya, koji je na pitanje da li se još SAD mešaju u izbore u drugim državama odgovorio: "Samo zbog dobrog razloga, u interesu demokratije."

Rusi su na tu izjavu dodali komentar: "To sve govori."

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.