Kremlj: Nema dokaza o ruskom uplitanju u Muellerovom izvještaju

William Barr
William Barr objavio je revidiranu verziju Muellerovog izvještaja, što je naišlo na oštre kritike demokrata (EPA)

Kremlj je priopćio u petak da izvješće posebnog istražitelja američkog ministarstva pravosuđa Roberta Muellera na 400 stranica ne nudi nikakve pouzdane dokaze o ruskom uplitanju u američke predsjedničke izbore 2016. godine.

U redigiranom izvješću predstavljenom u četvrtak, navodi se da nije bilo nikakvog dosluha između predizbornog stožera Donalda Trumpa i ruskih dužnosnika, ali on ne dokumentira ruske napore na miješanju u predsjedničke izbore, prenosi Fena.

U četvrtak je američki državni tužitelj William Barr objavio revidiranu verziju Muellerovog izvješća o ulozi Rusije u predsjedničkim izborima u SAD-u 2016. godine.

Prema izvješću, Mueller nije došao do zaključka je li Trump izvršavao opstrukciju pravde, ali ga nije ni oslobodio.

‘Nema nikakvih dokaza’

Barr je zaključio kako Trump nije prekršio zakon, ali je na konferenciji za medije naveo kako je Mueller tretirao “deset epizoda koje se odnose na predsjednika i razmatra pravne teorije za povezivanje tih akcija s elementima prekršaja opstrukcije pravde”.

Kada je riječ o pitanju je li Trumpova kampanja imala pomoć Rusije 2016. godine, Mueller je napisao: “Iako je istraga ustanovila brojne veze između osoba s vezama u ruskoj Vladi i osoba u Trumpovoj kampanije, dokazi nisu dovoljni da podrže kaznene optužbe.”

Demokrati traže objavljivanje potpunog, nerevidiranog izvješća i kritiziraju Barra zbog odnosa prema njemu, pa je tako predsjednica Zastupničkog doma Kongresa Nancy Pelosi na Twitteru na pisala kako je “očito da tužitelj Barr djeluje kao osobni odvjetnik Trumpa, a ne Amerike”.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov u petak je izjavio novinarima da “nema nikakvih dokaza koji su potkrijepljeni bilo kakvim činjenicama” o ruskom uplitanju u američke izbore i kazao je da Moskva odbacuje te optužbe.

Razvoj bilateralnih odnosa

On je ukazao na činjenicu da je predsjednik Rusije Vladimir Putin u više navrata odbacivao navode o izbornom mješanju, “jer ne postoji nijedna utemeljena optužba” i istaknuo je da je Muellerov izvještaj to i dokazao, prenosi AP.

Peskov je u petak rekao da ruski i sjevernokorejski lideri, Vladimir Putin i Kim Jong-un, imaju pred sobom “velik broj pitanja” o kojima će razgovarati tijekom predstojećeg susreta, koji je najavljen kasnije ovoga mjeseca.

“Prvo i najvažnije je razvoj bilateralnih odnosa, drugo, pitanje denuklearizacije i regionalne suradnje, tako da je raspon pitanja o kojima će oni raspravljati prilično velik”, kazao je Peskov, prenosi Tanjug rusku agenciju Tass.

On je podsjetio da je riječ o summitu dvije susjedne države, koje dijele prilično dugu granicu.

Rusija podržava denuklearizaciju

“Naše zemlje nisu smještene na različitim kontinentima, mi graničimo jedni s drugima”, naglasio je Peskov, komentarajući zahtjev da usporedi predstojeće razgovore između Putina i Kima te ranijih summita predsjednika SAD i lidera Sjeverne Koreje.

Govoreći o očekivanjima Kremlja od sastanka dvojice lidera, Peskov je podsjetio da “Moskva i Putin nisu imali odvojene razgovore sa sjevernokorejskim rukovodstvom neko vrijeme”.

“Kao što se sjećate, Putin je posjetio Pjongjang početkom 2000-ih, kada je imao kontakte sa sjevernokorejskim dužnosnicima na najvišoj razini. Poslije je došlo do duže pauze, kada je dominiralo pitanje denuklearizacije Korejskog poluotoka”, rekao je Peskov.

Glasnogovornik Kremlja također je podsjetio da Rusija podržava denuklearizaciju Sjeverne Koreje, odnosno Korejskog poluotoka.

‘Razmjenjujemo određena mišljenja’

“Nema sumnje da će Rusija biti spremna učiniti sve što je u njezinoj moći da unaprijedi proces denuklearizacije Korejskog poluotoka”, naglasio je on.

Istovremeno, Peskov je naglasio da Rusija po ovom pitanju vodi svoju neovisnu politiku i ne koordinira svoje napore sa SAD-om.

“Mi razmjenjujemo određena mišljenja. Naravno, pitanje Korejskog poluotoka je tema vrijedna razmjene mišljenja dviju država, ali ne možemo reći da postoji bilo kakva koordinacija pozicija”, pojasnio je on.

U četvrtak je informativna služba u Kremlju priopćila da će se Putin i Kim sastati u Rusiji, najvjerovatnije u Vladivostoku, do kraja travnja, podsjeća agencija.

Izvor: Agencije