Erdogan 22. oktobra u posjeti Rusiji

Iz Moskve navode kako su dva lidera tokom razgovora "uočili potrebu za spriječavanje sukoba jedinica turske vojske i snaga sirijske Vlade" (EPA)

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan će 22. oktobra posjetiti Rusiju, objavila je agencija Anadolija u srijedu navečer.

Agencija prenosi da su iz kabineta turskog predsjednika saopćili da će predsjednik Erdogan u Rusiji boraviti u jednodnevnoj posjeti.

Planirano je da posjeti Soči gdje bi se trebao sastati s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Agencija Reuters je u srijedu ranije najavila da bi moglo doći do Erdoganove posjete Rusiju do kraja mjeseca, pozivajući se na izjavu koju je dao glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov, a objavila ruska novinska agenciju RIA.

Nešto ranije Beta je objavila vijest AP-a o tome da je ruski predsjednik Vladimir Putin u utorak navečer o situaciji na sjeveru Sirije razgovarao s turskim predsjednikom Erdoganom.

Iz Moskve navode kako su dva predsjednika tokom razgovora “uočili potrebu za sprečavanje sukoba jedinica turske vojske i snaga sirijske Vlade” i potvrdili “poštovanje teritorijalnog integriteta Sirije”.

Sirijska vojska krenula je na sjever na osnovu sporazuma s Kurdima, koji su tražili zaštitu od turske ofanzive, koja je uslijedila poslije povlačenja američkih trupa iz tog područja.

Ruska vojska krenula je da se postavi kao “tampon” između sirijske i turske vojske.

Kremlj kaže kako je Putin upozorio da pripadnici oružane grupe Islamska država Irak i Levant – ISIL koji se nalaze u kurdskom pritvoru ne smiju pobjeći.

Dodaje se kako je Erdogan prihvatio poziv da posjeti Rusiju “narednih dana”.

‘Obostrani interes Rusije i SAD-a’

Uz to je objavljeno da je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu telefonom razgovarao s američkim kolegom Markom Esperom o Siriji.

Dva ministra odbrane su razgovarala o “pitanjima od obostranog interesa u kontekstu situacije u Siriji”, piše u kratkom saopćenju Ministarstva odbrane Rusije.

Nisu objavljene nikakve pojedinosti o tom razgovoru.

Ranije u utorak je to ministarstvo saopćilo kako se ruska vojna policija rasporedila patrolirajući zonom između turskih snaga i sirijske vojske oko Manbija, na sjeveru Sirije.

Ministarstvo odbrane Rusije je dodalo kako je u “bliskom kontaktu” s turskim kolegama.

Sirijska vojska je preuzela kontrolu nad gradom Manbij, s oko 80.000 stanovnika, na osnovu dogovora Kurda s Damaskom kako bi se suprotstavili turskoj ofanzivi, pošto su se američke snage povukle sa sjeveroistoka Sirije.

Izvor: Agencije