Kreditni rejting Kipra snižen za dva stepena

Ministarstvo finansija Kipra prognozira da će BDP zemlje opasti 2,2 posto u 2012. godini (AP)

Američka bonitetna agencija Fitch je snizila kreditni rejting Kipra za dva stepena, sa BB+ na BB-, s negativnom prognozom, što znači da bi moglo uslijediti dalje sniženje.

Minus 17 milijardi eura

Kipru je potrebno 17 milijardi eura pomoći od međunarodnih kreditora da bi spasao posrnulu ekonomiju, izjavio je u četvrtak kiparski ministar finansija Vassos Shiarly.

“Suma se kreće oko 17 milijardi eura”, rekao je on novinarima, prenosi AFP.

Nezavisna revizija kiparskih banaka je i dalje u toku, tako da konačni podaci još nisu objavljeni.

“Sniženje rejtinga suverenog duga Kipra odraz je materijalno slabijih makroekonomskih izgleda, fiskalnog budžeta, koji je znatno lošiji od očekivanja, i nastavka visokog nivoa neizvjesnosti u vezi s troškovima vezanih za dokapitalizaciju banaka”, navedeno je u saopćenju Fitcha.

U prošli petak je i Agencija za kreditne rejtinge Moody’s upozorila da bi mogla preispitati rejting Kipra, uz moguće sniženje, i to samo pet sedmica poslije njenog posljednjeg sniženja.

Kipar je u junu zatražio od Evropske unije (EU) pomoć za spašavanje, ali su pregovori počeli tek sredinom novembra.

Loše progonoze za oporavak

Trojka međunarodnih kreditora – Evropska komisija (EK), Evropska centralna banka (ECB) i Međunarodni monetarni fond (MMF) – nastoje s kiparskim vlastima dogovoriti nova kresanja u javnom sektoru kao uslov za finansijsku pomoć.

Kipar nije u stanju pozajmljivati na međunarodnim tržištima još od 2011. godine, kada su agencije za kreditne rejtinge prvi put snizile njegov rejting na “neinvesticioni” status.

Privreda istočnomediteranskog otoka je sredinom 2011. godine potonula u recesiju, drugi put zaredom za manje od dvije godine, a poslovna aktivnost je u trećem kvartalu 2012. godine opala 2,3 posto na godišnjem nivou i zabilježila šesti uzastopni kvartal smanjenja.

Ministarstvo finansija te članice eurozone prognozira da će bruto društveni proizvod (BDP) zemlje opasti 2,2 posto u 2012. godini, dok EK očekuje pad od 2,3 posto.

Izvor: Agencije