Kreditni rejting BiH ostaje B, s poboljšanim izgledima

Postoji potencijal za poboljšanje kreditnog rejtinga u budućnosti, navode iz Centralne banke Bosne i Hercegovine (Arhiva)

Međunarodna rejting-agencija “Standard and Poor's” objavila je da kreditni rejting Bosne i Hercegovine ostaje B, ali su u odnosu na prethodnu ocjenu rejtinga izgledi promijenjeni sa stabilnih na pozitivne.

To je prvo poboljšanje u šansama za dugoročni “S&P” rejting Bosne i Hercegovine od 2012, saopćeno je iz Centralne banke Bosne i Hercegovine, prenosi Anadolija.

Kako se u saopćenju navodi, ekonomija se pokazala otpornijom na političke tenzije nego što se pretpostavljalo, a postoji potencijal za poboljšanje kreditnog rejtinga u budućnosti.

“Potvrda kreditnog rejtinga i njegovi pozitivni izgledi odražava očekivanja analitičara da će se ekonomska perspektiva Bosne i Hercegovine poboljšati u odnosu na dosadašnje bazne projekcije ako se 2019. godine formira vlast i nastavi reformski zamah. U ovom slučaju očekuje se da će vlasti regulirati status programa s Međunarodnim monetarnim fondom, što bi ubrzalo reforme i omogućilo pristup izvorima finansiranja za važne infrastukturne projekte. Formiranje stabilnih vlada, što bi za posljedicu imalo nastavak započetih strukturnih reformi, ključni je faktor za nastavak pozitivnog trenda u pogledu dugoročnog rejtinga u narednih godinu dana”, navode iz Centralne banke.

Albanija i Crna Gora nivo iznad

Poboljšanjem kreditnog rejtinga na nivo iznad trenutnog Bosna i Hercegovina još bi bila u zoni visokog špekulativnog rizika, ali korak do neinvestibilnog, špekulativnog nivoa.

Od zemalja u okruženju Albanija i Crna Gora jedan su nivo iznad trenutnog bh. dugoročnog “S&P” rejtinga, dok su Sjeverna Makedonija i Srbija u grupi zemalja neinvestibilnog, špekulativnog nivoa.

Kako se navodi u izvještaju agencije za rejting, kreditni rejting zemlje ograničen je složenim institucionalnim okvirom u Bosni i Hercegovini.

Ako vlade ne budu formirane, a reformski proces ponovo ne ojača, izgledi bi ponovo mogli biti smanjeni s pozitivnih na stabilne.

Izvor: Agencije