Krediti u švicarskim francima guše Mađare

Prije svjetske ekonomske krize 2008. godine stotine tisuća Mađara pozajmile su povoljne kredite u stranim valutama, pretežno u švicarskim francima. Ali, financijska kriza uzdrmala je tržišta diljem svijeta i oborila vrijednost forinte. Brojne obitelji su doslovno preko noći shvatile da više ne mogu isplaćivati svoje kreditne rate. 

Nešto prije svjetske ekonomske krize Nagy Tunde je podigla stambeni kredit. Bila je uvjerena da će joj olakšati život. Ali, dogodilo se suprotno.

”Ubrzo sam shvatila da nešto nije u redu s tim kreditom, jer su se naše mjesečne rate, ali i računi, neprestano uvećavali. Prvo nam je banka htjela oduzeti stan, jer nismo mogli plaćati ratu. Ali, zahvaljujući pomoći moje obitelji, nisu ga uzeli. Ali, mi se zbog toga raspao brak. Majka mi se razboljela zbog prevelikog stresa. Bilo je dana kada bih stajala pred frižiderom i plakala jer svojoj djeci nisam mogla priuštiti ništa osim kruha i putera. Moje najmlađe dijete imalo je samo tri godine”, kaže Nagy, korisnica kredita u švicarskim francima.

Presuda ne rješava problem

Nagyna priča nije jedina. Niske kamatne stope privukle su brojne Mađare da učine isto. Nisu mogli ni pomisliti što će se dogoditi.

”Stotine hiljada Mađara podigle su povoljne kredite u švicarskim francima 2004. i 2005. godine. Međutim, svjetska ekonomska kriza 2008. godine oborila je vrijednost mađarske forinte do te mjere da su korisnici kredita morali vraćati dva do tri puta više od pozajmljene sume novca”, izvještava iz Budimpešte reporter Al Jazeere Harun Karčić.

Ukupna vrijednost kredita u stranim valutama procjenjuje se na 15 milijardi dolara.

Vrhovni sud Mađarske nedavno je presudio da je devizni tečaj OTP banke na kredite u stranim valutama bio nefer i nevalidan. To je Tilku Laszlu Gezi, koji se bori za prava korisnika kredita, došlo kao olakšanje. Ali, dodaje da presuda sama po sebi ne rješava problem.

”Postoji blizu 1,2 milijuna ovih lopovskih kredita. To znači da oni pogađaju između 600.000 i 700.000 obitelji, jer ima slučajeva u kojima je jedna obitelj pozajmila više kredita – jedan za stan, a drugi za automobil”, kaže Geza iz Udruženja korisnika švicarskih kredita.

Vlada traži rješenje

Vlada premijera Viktora Orbana kaže da ih najnovije sudske presude doslovno tjeraju da pronađu rješenje.

”To su odluke Europskog suda i mađarskih sudova i zato su obvezujuće za mađarski Parlament i Vladu. Moramo pronaći rješenje za nepravdu koju su počinile banke. Nepravedan teret i nepravedne procedure prema građanima moraju se ispraviti”, kaže Zoltan Kovasc iz Vlade.

Parlament je usvojio zakon koji zahtijeva da banke refundiraju preplaćenu razliku u pozajmljenim kreditima. Sada je na predsjedniku države da ga potpiše. Međutim, stručnjaci upozoravaju da će taj zakon biti veliki teret za financijski sektor i ugrozit će ekonomiju.

To je mala utjeha za Nagy čiji je život zauvijek promijenjen.

Izvor: Al Jazeera