Kreće misija za istraživanje Sunčevih polova

Mapiranje sunčevih polova moglo bi da omogući naučnicima da prvi put posmatraju koncentrisane izvore solarnih vjetrova (Arhiva)

Svemirska letjelica koju su zajednički izgradile američke i evropske agencije za istraživanje svemira, spremna je za put ka Suncu tokom kojeg će imati neviđen pogled na njegova dva pola, što će pomoći istraživačima da razumiju kako ogromna magnetna energija te zvijezde utiče na Zemlju.

Letjelica Solarni orbiter poletjet će sa lansirne rampe u Floridi u nedjelju i samostalno će otvoriti niz solarnih panela i antena, prije nego što nastavi put ka Suncu u okviru desetogodišnje misije na kojoj će mapirati polarne regione zvijezde.

Mapiranje sunčevih polova moglo bi da omogući naučnicima da prvi put posmatraju koncentrisane izvore solarnih vjetrova, mlaz plazme i čestica koje zrače ka spolja i održavaju zaštitni vanjski mjehur solarnog sistema koji diše u harmoniji sa solarnim vjetrom, piše Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Može podnijeti temperaturu od 538 stepeni

Letjelica nosi 10 instrumenata, među kojima je šest teleskopa, a oni se nalaze iza toplotnog štitnika koji može da podnese temperaturu od skoro 538 stepeni.

Letjelica može da dostigne 42 miliona kilometara od Sunca, što je 95 posto razdaljine između te zvijezde i Zemlje.

Koristeći gravitaciju Zemlje i Venere, orbiter će se približiti Suncu i na kraju sinhronizovati sa njegovom rotacijom.

Svakih 25 dana, kada sonda dođe do najbliže tačke, otvorit će se mali prozori na površini toplotnog štita da bi instrumenti snimili i utvrdili kako se površina Sunca vremenom mijenja.

Rezultati misije će pomoći NASA-i da utvrdi kako može da zaštiti svoje astronaute od radijacije, a naučnici će saznati i kako vremenski uslovi u svemiru izazivaju oštećenja na satelitima i elektronskim uređajima oko i na Zemlji.

Izvor: Agencije