Kramp-Karrenbauer za dvodržavno rješenje Izraela i Palestine

Šef jordanske diplomatije Ayman je s Annegretom Kramp-Karrenbauer razgovarao o izraelsko-palestinskom sukobu (EPA)

Nemačka ministarka odbrane Annegret Kramp-Karrenbauer izjavila je u ponedeljak da podržava dvodržavno rešenje za izraelsko-palestinski sukob.

Kramp-Karrenbauer, koja je nasledila Angelu Merkel na čelu nemačke vladajuće stranke, Hrišćansko-demokratske unije, ocenila je tokom posete Jordanu da bi takav dogovor bio “dobra osnova za zajednički život”, prenosi AP.

Ona je ukazala i na doprinos nemačkih vojnika, stacioniranih u Jordanu, na borbu protiv oružane grupe Islamska država Irak i Levant, koja više nema pod svojom kontrolom značajniju teritoriju, ali je i dalje prisutna u regionu.

Napetosti zbog Al-Akse

Šef jordanske diplomatije Ayman Al-Safadi rekao je da je sa Kramp-Karrenbauer razgovarao o izraelsko-palestinskom sukobu i “izazovima sa kojima se suočavamo u vezi sa Jerusalimom”, gde su porasle napetosti zbog mesta, koje i Jevreji i muslimani smatraju svetim.

Jordan snažno podržava formiranje palestinske države pored Izraela.

Izraelska policija nedavno je ispalila šok bombe i gumene metke kako bi rasterala Palestince tokom sukoba ispred džamije AlAksa u Jerusalimu, gde se okupilo desetine hiljada muslimanskih vernika povodom Kurban bajrama.

Izvor: Agencije