Kraljica Elizabeta II prijavila finansijski gubitak od 45 miliona dolara

Kraljevska porodica neće tražiti dodatni novac od vlade (EPA)

Kraljica Elizabeta II i njena porodica suočavaju se s finansijskim gubitkom od 45 miliona dolara usljed pandemije korona virusa, a dijelom i zbog nedostatka turista, rekao je finansijski menadžer kraljevske porodice u petak.

Objavljujući godišnje finansijske izvještaje kraljevske porodice, Michael Stevens, koji je zadužen za brigu o finansijama kraljevske porodice, rekao je da će nedostatak prihoda od posjetilaca kraljevskom imanju vjerovatno utjecati na smanjenje finansiranja od 19 miliona dolara u naredne tri godine.

Rekao je da će utjecaj pandemije također uzrokovati manjak od 25,4 miliona dolara u desetogodišnjem programu vijednom 469 miliona dolara, koji je namijenjen za zamjenu zastarjelog grijanja, vodoinstalacija i elektroinstalacija u Buckinghamskoj palači, kraljicinom domu u Londonu, prenosi AP.

Dužnosnici su rekli da je infrastruktura palače, koja je posljednji put renovirana nakon Drugog svjetskog rata, u katastrofalnom stanju.

Stevens kaže da kraljevska porodica neće tražiti dodatni novac od vlade, već će “nastojati da ublaži finansijski deficit vlastitim naporima i sredstvima”.

Porast troškova

Buckinghamska palača već je zamrznula plate osoblju i zaustavila zapošljavanja.

Finansijski izvještaji pokazuju da je monarhija ove godine britanske porezne obveznike koštala 88,2 miliona dolara, što je porast od 3,1 miliona dolara u odnosu na prethodnu finansijsku godinu.

Finansijski izvještaji također pokazuju da su princ Harry i njegova supruga Meghan vratili nepoznatu svotu novca koju su prethodno uzeli iz kraljevskog budžeta kako bi renovirali kuću u kojoj su živjeli, a koja se nalazi u blizini kraljevske palače.

Tačna suma potrošenog novca bit će objavljena na računima naredne godine, a samo troškovi obnove kuće iznosili su 3,1 miliona dolara.

Princ Harry (36) i Meghan Markle (39) vjenčali su se u dvorcu Windsor u maju 2018. godine. Par je početkom ove godine objavio da napušta kraljevske dužnosti i seli se u Sjevernu Ameriku, pozivajući se na nesnosne upade i rasističke stavove britanskih medija. Nedavno su kupili kuću u Santa Barbari u Kaliforniji u Sjedinjenim Američkim Državama.

Izvor: Agencije