Kraljica Elizabeta II odobrila Brexit

Prije odobrenja kraljice oba doma Parlamenta podržala su zakon o Brexitu (AP)

Kraljica Elizabeta II dala je formalno odobrenje za Brexit, što znači da premijerka Theresa May može u bilo kojem trenutku pokrenuti proces pregovora o izlasku Velike Britanije iz Europske unije.

Nakon što su oba doma Parlamenta podržala “zakon o Brexitu” i nakon potpore kraljice Elizabete premijerka May ima pravo početi pregovore, koji bi se za Veliku Britaniju mogli pokazati najsloženijima od Drugog svjetskog rata.

May, imenovana premijerkom ubrzo nakon izglasavanja Brexita na referendumu, suočila se s pokušajima Parlamenta da unese promjene u zakon koji joj daje pravo pokretanja razdruživanja.

Vlada Therese May sada ima otvorene ruke da pokrene proceduru izlaska prije kraja mjeseca, što je datum koji je već ranije odredila sama premijerka.

Izlazak iz EU-a kao nepoznanica

No, osim što je kazala da će službeni postupak razdruživanja započeti ovog mjeseca, May tek treba reći kada će se to točno dogoditi i time okončati devetomjesečna nagađanja o tome kako će Vlada pristupiti nepoznanici zvanoj “izlazak iz EU-a”.

“Bit će to jedan od ključnih trenutaka za cijelu zemlju nakon što krenemo kovati novi odnos s Europom i određivati našu novu ulogu u svijetu”, kazala je May.

Premijerka se nada da će u pregovorima postići svoj cilj: održati veze sa 27 članica što je tješnje moguće, ali istovremeno zadovoljiti euroskeptike u svojoj Konzervativnoj stranci.

Ranije ovog mjeseca Dom lordova postavio je dva uvjeta na zakon o izlasku Velike Britanije iz EU-a: jednim se tražilo da premijerka May može pokrenuti Članak 50 Lisabonskog ugovora jedino ako obeća da će zaštititi prava europskih građana, a drugi je tražio da se Parlamentu na odobravanje podnese konačni sporazum između Velike Britanije i EU-a.

Izvor: Agencije