‘Kraljevski’ problemi pred tri ‘Clasica’

Perez je napravio neuobičajen potez i sazvao konferenciju za novinare kako bi negirao navode iz medija kako postoje sukobi u svlačionici (Reuters)

Umjesto da ove sedmice slave plasman u polufinale Kupa kralja, igrači i uprava španskog prvaka Reala iz Madrida sumiraju ceh nekoliko turbulentnih dana koji bi im mogli uništiti kompletnu sezonu, navodi agencija Reuters.

Trijumf „Kraljeva“ nad Valencijom u četvrtfinalu Kupa ukupnim rezultatom 3:1 iz dva duela označio je dolazak duela sa velikim rivalom i braniteljem naslova najboljeg u ovom takmičenju, Barcelonom, koja je eliminirala Malagu sa ukupnih 6:4 iz dvije utakmice.

Katalonski klub u Primera ligi ima, vjerovatno nedostižnu, prednost nad Realom od 15 bodova, a i sam trener Madriđana Jose Mourinho otpisao je šanse svog tima da odbrani titulu.

Portugalski stručnjak je kazao kako je cilj kluba osvajanje Kupa kralja i Lige prvaka, no pred njim je veoma bitna, ako ne i ključna, sedmica za aktuelnu takmičarsku godinu, kao i njegovu budućnost na Santiago Bernabeu. Ta sedmica je krajem februara i početkom marta.

Real će ugostiti Barcelonu u prvom meču Kupa u srijedu, a revanš na Nou Campu je na programu 26. ili 27. februara. Nekoliko dana poslije će biti odigran još jedan „Clasico“, ali u prvenstvu – za vikend 2. ili 3. marta.

„Kraljevi“ potom 5. marta igraju meč osmine finala Lige prvaka na gostovanju kod engleskog Manchester Uniteda.

Kritični period

„Nova oluja ‘Clasica’: Tri u mjesec dana“, naslov je sportskog dnevnika AS od petka, a u članku se čitatelji podsjećaju na četiri duela velikih rivala u 18 dana tokom aprila i maja 2011. godine.

Nakon 2,5 godine za kormilom, Mourinhova budućnost je u centru pažnje više nego ikada. Sada ulazi u kritični period od pet sedmica, a problemi u klubu se gomilaju.

Najviše glavobolje zadaje povreda prvog golmana Ikera Casillasa, koji je slomio kost lijeve ruke u duelu sa Valencijom tokom ove sedmice, a mediji navode kako će morati pauzirati između šest i osam sedmica.

„Casillas je kapiten, zaštitni znak Madrida“, izjavio je odbrambeni igrač Barcelone Gerard Pique.

„Iako je rezervni golman Antonio Adan odličan čuvar mreže, činjenica da im nema kapitena mogla bi uzdrmati tim.“

Uprava tima iz španske prijestolnice još ima vremena da se uključi na tržište igrača koje je otvoreno do kraja januara kako bi, ukoliko procjene da je neophodno, pronašli dodatnu zamjenu za Casillasa.

Osvajač Kupa iz 2011. godine u prvom duelu polufinala će biti i bez Angela Di Marije, Sergija Ramosa i Fabija Coentraoa, koji su suspendirani, dok se Ramosov partner iz odbrane Pepe još nije oporavio nakon operacije članka.

Medijske špekulacije

Kao dodatak problemima, Real nije uspio okončati stalne medijske špekulacije oko navodnih sukoba u svlačionici.

Predsjednik kluba Florentino Perez napravio je neuobičajen potez u četvrtak i sazvao konferenciju za novinare kako bi negirao navode iz medija kako postoje sukobi između Mourinha i igrača Casillasa i Ramosa.

Perez je nazvao sportski dnevni list Marca „lažljivcima“, dok su Ramos i Casillas, koji su navodno imali sukobe sa trenerom ove sezone, izdali saopćenje u kojem se podržavaju predsjednik i Mourinho.

Međutim, u ovom dnevniku se navodi kako posjeduju SMS poruke kao dokaz o priči.

Izvor: Agencije