Kraljevski grad – spoj istoka i zapada

Jajce je kraljevski grad i mislim da po tome trebamo biti prepoznatljivi u svijetu, ističe Brtan (Ustupljeno Al Jazeeri)

Jajce se nalazi u središnjem dijelu Bosne i Hercegovine. Ovo područje naseljeno je još od prahistorijskog i antičkog perioda, o čemu svjedoči  postojanje rimskih naselja i mitreja iz 3. i 4. stoljeća. U 15. stoljeću Jajce je dobilo ulogu kraljevskog grada. U Crkvi sv. Marije krunisan je posljednji bosanski kralj Stjepan Tomašević, a dvije godine kasnije tu je  osnovana  Jajačka banovina. Početkom 16. stoljeća Osmanlije zauzimaju Jajce, a Austro-Ugarska uspostavlja vlast krajem 19. stoljeća i gradi najveću hidrocentralu u ovom dijelu Evrope.

Naš sagovornik, Anto Brtan direktor je vrlo značajne institucije, J.U. „Agencija za kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca“. Prije stupanja na ovu dužnost Brtan je proveo više od 20 godina radeći u institucijama Bosne i Hercegovine i Federacije BiH, a njegov posljednji radni angažman bio je u diplomatiji na dužnosti prvog sekretara Ambasade Bosne i Hercegovine u Zagrebu.

  • Rijetko koji grad u Evropi i svijetu se može pohvaliti sa tako bogatim kulturno-historijskim naslijeđem, koje postaje sve atraktivnije i na istoku i na zapadu. Od brojnih džamija, podzemne crkve uklesane u kamenu, Franjevačkog samostana i Podmilačja, drugog najpoznatijeg svetišta za katolike u BIH, do pravoslavne crkve, ostataka iz srednjeg vijeka, koje uključuje utvrdu i Kraljev grob…  Koliko su zaista prepoznati turistički potencijali Jajca, na koji način promovišete  istinske vrijedosti Vašeg grada, te da li ste zadovoljni ovogodišnjom turističkom posjetom?

– Jajce iz godine u godinu bilježi sve veći broj posjeta i postaje sve atraktivnije odredište za brojne turiste iz cijeloga svijeta. Bogato kulturno-povijesno naslijeđe i prirodne ljepote naš su glavni turistički adut, a zahvaljujući našim poduzetnicima koji se bave turizmom dodatna turistička ponuda svake sezone je bogatija. Naša „Agencija“ vodi brigu o većini od 30 nacionalnih spomenika u Jajcu i velikom prirodnom baštinom te ih nastojimo promovirati u zemlji i inozemstvu. Zadnjih godina prisutni smo na većini turističkih sajmova u Bosni i Hercegovini i inozemstvu, imamo odličnu suradnju s vodećim turističkim agencijama u našoj zemlji te se povezujemo i sa stranim agencijama. Smatram da te aktivnosti već počinju davati konkretne rezultate, a pravi rezultati doći će, nadam se, u narednih pet godina.

Dobivamo veliku pažnju medija što nam također pomaže u realizaciji naših ciljeva, te koristim ovu prigodu da se zahvalim svim medijima koji na bilo koji način vrše promociju kraljevskog grada Jajca. Osim toga, sve se više okrećemo društvenim mrežama kako bismo promovirali naše turističke potencijale.

Svake godine tijekom turističke sezone organiziramo niz kulturno-sportskih manifestacija u Jajcu kako bismo našim gostima prezentirali našu bogatu povijest, kulturu i prirodne ljepote. Posebno bih istaknuo manifestaciju „Dani srednjovjekovlja“, koju organiziramo prvog vikenda u srpnju/julu u spomen na posljednjeg bosanskog kralja Stjepana Tomaševića, a na kojoj ugostimo brojne viteške udruge iz Bosne i Hercegovine i inozemstva. Uveli smo i neke popratne sadržaje na našoj tvrđavi što je rezultiralo značajnim povećanjem broja posjeta.

Jajce je kraljevski grad i mislim da po tome trebamo biti prepoznatljivi u svijetu. Na tom tragu planiramo niz aktivnosti, a jedna od njih je uređenje nacionalnog spomenika „Kraljev grob“ koji je u jako lošem stanju. Prijavili smo projekte i dobili značajna sredstva od Vlade R. Hrvatske i Federalnog ministarstva kulture i sporta, te ćemo po dobivanju potrebnih dozvola započeti s arheološkim istraživanja na tom lokalitetu, a potom i na njegovom uređenju.

Vodopad rijeke Plive naš je turistički biser i skoro da nema turiste koji posjeti Jajce a da ne odvoji malo vremena za uživanje u jedinstvenom prizoru ispod vodopada. Naša plivska jezera tek će zasjati pravim sjajom nakon što realiziramo projekat uređenja plaže i šetnice duž Malog plivskog jezera. Nadam se da ćemo prvu fazu uređenja završiti do početka sljedeće sezone.

Turistička sezona koja u Jajcu traje do 30.09. polučila je do sada najbolje rezultate. Prema našim analizama za prvih osam mjeseci ove godine, u odnosu na prethodnu godinu ostvarili smo povećanje broja posjeta za skoro 15 posto. Značajno smo povećali i broj zaposlenih, tako da je u „Agenciji“ tijekom sezone zaposleno 40-tak ljudi, uglavnom mladih. Sav višak prihoda uložit ćemo u uređenje naših nacionalnih spomenika i uvođenje novih turističkih ponuda. 

  • Nedavno su održani 5. Međunarodni skokovi s vodopada u Jajcu, u organizaciji JU “Agencije za kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca”. Po čemu su specifični skokovi sa vodopada u Jajcu, odnosno po čemu se izdvajaju od skokova u nekim drugim gradovima, te da li ste zadovoljni medijskom pratnjom ovog događaja?

– Međunarodni skokovi s vodopada u Jajcu, kao jedinstveni sportsko-zabavni događaj ovakve vrste naša su posebna atrakcija. Posebni su zbog same činjenice da se održavaju na vodopadu, jedinom na svijetu u centru nekog grada, posebni su i zbog njegove ljepote i samog ambijenta kojeg pruža kanjoj rijeke Vrbasa u koji se ulijeva rijeka Pliva. Svi skakači koji su imali priliku sudjelovati na skovima s vodopada ne kriju svoje oduševljenje i rado se odazovu svakom našem pozivu.

Sigurnost je također važan faktor o čemu vodimo posebnu brigu. Prošle godine nismo održali skokove, jer nismo mogli jamčiti potpunu sigurnost. Zato smo ove godine angažirali specijaliziranu firmu koja je temeljito očistila bazen ispod vodopada. Na ovogodišnjim skokovima angažirali smo kroz sponzorstvo sedam profesionalnih ronioca iz firme „Extreme Explorer“ iz Mostara, članove lokalnog Rafting kluba i Kajak-kanu kluba s čamcima, tako da mogu reći da sigurnost skakača i posjetitelja nikada nije bila na ovako visokoj razini. Medijsko praćenje ovog događaja bilo je na visokoj razini, ali mi je žao što ni jedna TV kuća nije izrazila volju za prijenos skokova uživo. Nadam se da ćemo sljedeće godine uspjeti naći jednog takvog medijskog pokrovitelja.

  • U posljednih nekoliko godina slobodno možemo reći da Jajce postaje pravi turistički grad. Smatrate li da je Jajcu potrebna još bolja hotelsko ugostiteljska ponuda, odnosno da li je po Vašem mišljenju potrebno investirati u gradnju objekata koja će u konačnici obogatiti ponudu hotelijerstva u Vašem gradu?

– Pitanje koje ste postavili ključno je za budućnost turizma u Jajcu. Sve dok ne budemo imali najmanje jedan hotel s 4 ili 5 zvjezdica, ne možemo govoriti o pravoj turističkoj ponudi u Jajcu. Mi trenutno imamo nekoliko hotela, motela i hostela niže kategorije, ali to je nedovoljno za broj posjetitelja koji u sezoni dođu u Jajce. Nedavno sam imao sastanak s jednom od vodećih turističkih agencija iz Zagreba koja posljednjih godina dovodi jako puno turista iz Japana, Taiwana i Kine i glavna im je zamjerka bila na naše smještajne kapacitete. Nadam se da će se pojaviti potencijalni investitori, jer mi na lokalnoj razini nemamo takve kapacitete, te da ćemo uskoro u Jajcu imati jedan luksuzni hotel koji će pomoći razvoju našeg turizma.

Izvor: Al Jazeera